43 nieuwe camerapunten voor politie

43 nieuwe camerapunten voor politie

43 nieuwe camerapunten voor politie

Print
De Antwerpse lokale politie heeft donderdag 43 nieuwe camerapunten in gebruik genomen in de Diamantwijk en voor het eerst ook op Linkeroever. De extra camera's kaderen in het bestuursakkoord van de stad dat de diamantsector meer bescherming wil bieden en overlast en criminaliteit beter wil bestrijden door het afschrikeffect van de toestellen en door een toename van heterdaadbetrappingen.

In het hart van de diamantbuurt waren al een vijftigtal camera's aanwezig die via het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) met het bewakingssysteem van de politie verbonden zijn. Om ook de overlast en criminaliteit in de wijdere omgeving beter te kunnen aanpakken en om aan te sluiten bij de bestaande cameragebieden in naburige wijken, werd vorig jaar besloten 34 extra camerapunten op te richten. Van het federale niveau had de politie bovendien de opdracht gekregen om cameratoezicht te houden op de vele Joodse instellingen in de buurt.

Op Linkeroever komen er 9 camera's op vraag van onder meer buurtbewoners. Zowel verschillende straten als haltes van De Lijn en fiets- en autoparkings worden vanaf nu in de gaten gehouden. "Camera's zijn niet meer weg te denken uit onze eenentwintigste-eeuwse werking, zegt korpschef Serge Muyters. "Dagelijks betrappen we zowat vijf verdachten op heterdaad, meestal voor overlast zoals sluikstorten."

In totaal beschikken stad en politie nu over zowat 160 bewakingscamera's. Later dit jaar zullen er nog enkele Antwerpse hotspots van overlast en criminaliteit camera's krijgen. Daarnaast wil de politie ook inzetten op "slimme toepassingen" zoals geautomatiseerde nummerplaatherkenning en patroonherkenning van agressie of gauwdiefstallen. "Op die manier moeten we voor bijkomende camera's niet steeds meer personeel gaan inzetten", klinkt het nog.

Foto Dirk Kerstens

.

Nu in het nieuws