"Chemotherapie kan geheugenproblemen veroorzaken"

Chemotherapie kan geheugenproblemen veroorzaken

"Chemotherapie kan geheugenproblemen veroorzaken"

Print
Kankerpatiënten die chemotherapie krijgen, hebben vaak last van geheugen- en concentratieproblemen. Onderzoek lijkt er op te wijzen dat de wijzigingen in het brein het gevolg zijn van de chemobehandeling. Dat meldt het wetenschappelijke tijdschrift Eos in zijn juninummer.

De overlevingskansen van kankerpatiënten zijn de voorbije jaren fel toegenomen. Daardoor is er nu meer aandacht voor de levenskwaliteit van mensen die kanker overleven. En die is vaak niet goed.

"Patiënten die behandeld zijn voor kanker ontwikkelen vaak cognitieve problemen", zegt medisch psycholoog Wim Schrauwen van het UZ Gent. "Ze kunnen zich moeilijker concentreren, ze hebben problemen om informatie in hun geheugen te raadplegen en ze hebben het moeilijk om meerdere taken tegelijk uit te voeren, om te multitasken."

Het is nog niet helemaal duidelijk wat die problemen precies veroorzaakt, maar er zijn aanwijzingen dat chemotherapie een rol speelt. Volgens Eos komt Sabine Deprez, radiologe van het UZ Leuven, bij haar onderzoek tot de vaststelling dat chemotherapie veranderingen in de hersenactiviteit kan veroorzaken, wat op zijn beurt de bron kan zijn van cognitieve klachten.

Welke middelen de grootste impact hebben op het cognitief functioneren van kankerpatiënten is onduidelijk. "Het meeste onderzoek is gedaan bij borstkankerpatiënten", zegt neuropsycholoog Sanne Schagen van het Nederlandse kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. "Maar er doen zich ook cognitieve problemen voor bij patiënten met andere kankers. En die krijgen vaak andere medicatie. We weten dus dat veel kankermedicijnen het brein beïnvloeden, maar het is nog niet duidelijk hoe giftig de verschillende combinaties zijn."

Belga, Foto Photo News

.

Nu in het nieuws