Eerste prijs voor de broers Dardenne al binnen in Cannes

Eén prijs hebben de broers Dardenne in Cannes alvast beet. Donderdagmiddag kregen zij ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de Oecumenische Jury in Cannes een Prix Spécial uitgereikt voor het geheel van hun oeuvre.

De Oecumenische Jury verenigt de Katholieke filmorganisatie SIGNIS en het Protestantse INTERFILM met het oog op het gezamenlijk uitreiken van een prijs. De Vlaming Jos Horemans van SIGNIS Europe wees op het universele karakter van het werk van de Dardennes: "Zo rijk, zo puur, zo intens en zo waardig."

Namens INTERFILM vertelde Denyse Muller dat "sinds 'La Promesse' elke film van hen eigenlijk de Oecumenische Prijs had verdiend". In het dankwoordje zei Jean-Pierre Dardenne zich zeer vereerd te voelen voor het ontvangen van deze prijs.

Zijn broer Luc maakte van de gelegenheid gebruik om een lans te breken voor het uitbreiden van deze jury tot een zogenaamd interreligieuze jury, waar ook atheïsten deel van kunnen uitmaken. Daarna maakten de broers net voor hun terugreis naar België nog graag wat tijd vrij om enkele vragen van de aanwezigen bij deze korte plechtigheid te beantwoorden.

Foto EPA

Nu in het nieuws