1/5

"Innerlijk lijk ik niet op Brood"

Herman Brood is al lang overleden. Maar zijn look a like, Jos van der Horst, is springlevend. Hij is afkomstig uit Essen, woont in Roosendaal en reist stad en land af met zijn Herman Brood tribute band ‘Broot’. Zaterdag 24 mei kan u hem aan het werk zien in zaal Rex.

Het verhaal van Jos van der Horst start in 2000 tijdens het carnaval in Roosendaal. “Ik had mijn haar zwart geverfd en mensen zeiden toen: ‘Hé, jij lijkt wel op Herman Brood!’ Ik had het zelf niet eens door. Tijdens een bedrijfsfeest heb ik enkele nummers van Herman Brood gezongen. Later kwam ik in gesprek met drummer Wim Breugelmans, die me aanraadde er iets mee te doen. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Ondertussen bestaat de band uit zeven leden: vier muzikanten, twee zangeressen en ikzelf.”

De gelijkenis met Herman is groot. “Maar voor mij houdt het op bij de buitenkant”, zegt van der Horst. “Ik kende de muziek van Herman Brood, maar was zeker geen fanatieke fan. Later ben ik me wel gaan verdiepen in zijn werk en leven.

Zanglessen

“Zelf kan ik genieten van heel uiteenlopende muziekstijlen. Dat varieert van rock tot chanson. Met een lekker glas wijn in de hand geniet ik van Charles Aznavour, maar in een kroeg kan ik ook lekker meebrullen met André Hazes. 'Saturday Night', 'Dope Sucks' en 'Rock and Roll Junkie' vind ik de beste nummers uit het repertoire van Herman Brood”, zegt van der Horst. “In al deze nummers zit alles wat een rock-‘n-roll nummer moet hebben en ik vind ze heerlijk om te zingen. Men zegt dat mijn stemgeluid ook gelijkend is. Toch heb ik zanglessen gevolg om mijn zangtechniek te verbeteren."

Schilderij cadeau

Jos van der Horst heeft Herman Brood nooit zelf zien optreden. “Ik heb nu wel contact met een jeugdvriend van Brood, Ivo De Lange. Als Herman in de put zat, ging hij bij Ivo logeren en begon daar te schilderen. Ik heb zelfs enkele schilderijen van Herman Brood cadeau gekregen. Het zijn behoorlijk dure werken.”

Zaterdag 24 mei om 20u kan u de band aan het werk zien in GC zaal Rex in Essen. “We hebben de traditie om ieder jaar een optreden te doen voor een goed doel. Omdat ik afkomstig ben van Essen heb ik gekozen voor de scholenband tussen Witzenberg in Zuid-Afrika en een aantal Essen scholen: Wigo, het Sint-Jozef Instituut en het Don Bosco-Mariaberginstituut. Zij hebben de organisatie mee op zich genomen.

Kaarten kosten 10 euro aan de kassa, 8 euro in voorverkoop en zijn verkrijgbaar in cafés Rex, Volkshuis, Volksvriend en Heuvelzicht.

Info:

MaTiMeer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio