"Steeds meer bewijzen Russische sabotage bij verkiezingen"

De interimregering in Oekraïne vraagt om een spoedvergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Volgens premier Arseni Jatsenjoek zijn er in aanloop naar de presidentsverkiezingen van zondag steeds meer bewijzen van "Russische sabotage". "Wij zullen bij de zitting bewijzen op tafel leggen dat Rusland met een escalatie van het conflict de presidentsverkiezingen wil verijdelen", aldus Jatsenjoek.

Moskou heeft al meermaals ontkend dat het de stembusgang wil verhinderen. Bovendien liet NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen donderdag verstaan dat Rusland mogelijk met de terugtrekking van een deel van zijn troepen uit het grensgebied met Oekraïne is begonnen.

"Wij hebben woensdagavond een beperkte Russische troepenbeweging in de buurt van de Oekraïense grens gezien", aldus Rasmussen. Dat zou er kunnen op wijzen "dat enkele van die troepen de terugtrekking voorbereiden. Het is nog te vroeg om te zeggen wat dat betekent, maar ik hoop dat het het begin van een grote en eerlijke terugtrekking is." Tegelijk zijn er aan de oostgrens van Oekraïne echter nog altijd Russische manoeuvres, zegt de secretaris-generaal van de NAVO.

Volgens het bondgenootschap heeft Rusland tussen de 35.000 en 40.000 militairen in het grensgebied met Oekraïne gelegerd.

Belga Foto AFP

Nu in het nieuws