Leger schort de grondwet op in Thailand

Leger schort de grondwet op in Thailand

Leger schort de grondwet op in Thailand

Print
Na de staatsgreep heeft het Thaise leger de grondwet van het land buiten werking gesteld. Dat deelde een woordvoerder van de Raad voor Nationale Vrede en Ordehandhaving donderdag op televisie mee. De beslissing telt niet voor grondwetsartikel 2. Daarin wordt gestipuleerd dat Thailand een democratie is en de koning het staatshoofd. De grondwet is sinds 2007 van kracht.

Ook de avondklok werd ingesteld. Die geldt van 22.00 tot 05.00 uur in heel het land. Ook de dinsdag afgekondigde krijgswet blijft van kracht. Dat laat gewapende soldaten toe, demonstraties te stoppen en mensen zonder arrestatiebevel op te pakken.

De legerleiding maande de bevolking aan tot kalmte. Tegelijkertijd werd "de bescherming van alle buitenlanders in Thailand" gegarandeerd. Buitenlandse Zaken in Brussel raadt landgenoten aan ten zeerste waakzaam te blijven, het nieuws nauwgezet te volgen, plaatsen waar er protestacties of samenkomsten gaande zijn te mijden en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. De ambassade blijft open en verzekert de normale dienstverlening.

Het openbaar leven in Bangkok verloopt nog steeds normaal; er is wel al aanzienlijke verkeershinder. Dat geldt ook voor de wegen naar de beide luchthavens van de Thaise hoofdstad. "Reizigers worden daarom aangeraden voldoende tijd te nemen voor transfers in en rond Bangkok". Op de luchthaven Suvarnabhumi is er normale bedrijvigheid. Nationale en internationale vluchten zijn zonder beperkingen mogelijk. Wegens de avondklok moeten reizigers ten laatste om 22.00 uur op de luchthaven te zijn.

Belga
Foto AFP

.

Nu in het nieuws