"Asperges moet je met je handen eten"   ook dit voedsel smaakt het best zonder mes of vork

Asperges moet je met je handen eten + ook dit voedsel smaakt het best zonder mes of vork

Food

"Asperges moet je met je handen eten" + ook dit voedsel smaakt het best zonder mes of vork

Print

Kijkers vonden het maar een rare bedoening toen sterrenkok Johan Segers in het VTM-programma 'Mijn Pop-uprestaurant' plots de asperges van zijn bord nam met de hand en ze zo naar binnen smikkelde. "Zo hoor je asperges nu eenmaal te eten", wist Segers daarover te vertellen.

Ook volgens etiquettekenners is er niets aan de hand met het eten van asperges met de hand, al wordt het eigenlijk niet meer echt toegepast in moderne gezelschappen. Daar verkiezen de meesten mes en vork. Volgens de experts zijn er echter nog tal van dingen die je met de handen mag eten, gerechten waar we wellicht geen weet van hebben. Zo zijn mosselen ideaal om met de hand te eten, net als scampi en gamba's, zeker als je ze nog moet pellen. Ook artisjokblaadjes, kip, duif, konijn (als het moeilijk van het been loskomt), ribbetjes, stukjes gefrituurd spek en gedroogde pancetta mogen eveneens zonder enige schroom met behulp van de handen verorberd worden.

Mieke Geysmans

NIET TE MISSEN