Links front in de maak in Antwerpen?

Links front in de maak in Antwerpen?

Links front in de maak in Antwerpen?

Print
Yasmine Kherbache (sp.a) wil na de verkiezingen werk maken van een progressieve frontvorming in Antwerpen. Wouter Van Besien (Groen) en Peter Mertens (PVDA+) zijn bereid om te praten.

“In de Antwerpse gemeenteraad is er meer eensgezindheid bij de oppositiepartijen dan binnen die van de meerderheid”, vindt sp.a-fractieleider Yasmine Kherbache. “En ook in het districtsbestuur van Borgerhout, waar we de meerderheid vormen, loopt de samenwerking prima.”

“Daarom wil ik liefst al de dag na de verkiezingen samenzitten om te praten over een samenwerking tussen de progressieve partijen in Antwerpen. Die samenwerking mag wat mij betreft heel ver gaan, ik sluit een kartel zeker niet bij voorbaat uit. We moeten actie ondernemen om Antwerpen in 2018 te heroveren op het Vlaams-nationalisme.”

STANDPUNT: Vande Lanotte zet deur open voor tripartite met Groen

Groen: “Wij zeggen niet nee”

Groen-voorzitter Wouter Van Besien is niet verbaasd door het aanzoek. “Wij zeggen zeker niet nee tegen een uitnodiging om samen te bekijken hoe we onze samenwerking kunnen verbeteren”, zegt hij.

“Ik wil daar dus niks negatiefs over zeggen, al heb ik wel het gevoel dat er achter deze uitspraken van Yasmine Kherbache ook wat electorale strategie zit. Anders zeg je zulke dingen niet in de krant, drie dagen voor de verkiezingen. Je komt tot de beste resultaten als je zoiets discreet opbouwt. Onze eerste voorwaarde is wel dat het BAM-tracé moet worden geschrapt.”

PVDA+: “Waarom niet?”

PVDA+-voorzitter Peter Mertens is tevreden met de uitnodiging. “Ik ben blij dat de sp.a van koers is veranderd, nadat ze onze partij vier maanden heeft aangevallen. Ik ben zeker bereid om op 26 mei samen te komen om te bespreken wat we de komende vijf jaar samen kunnen doen. Zolang we maar elk onze eigen accenten kunnen leggen.”

Lees ook: Vier jaar tijd voor een links front

Lex Moolenaar