Vier jaar tijd voor een links front

In onze weekendkrant hadden we het al in onze glazen bol gezien: na de verkiezingen gaan in Antwerpen de linkse partijen praten over een progressief front. Dat is vooral de wens van sp.a-fractieleider Yasmine Kherbache. Zij is een politica die liever wil verenigen dan polariseren. En als er dan toch een strijd moet worden gevoerd, dan wil Kherbache de krachten van sp.a, Groen en PVDA+ verenigen tegen de N-VA van Bart De Wever, die volgens haar een hardvochtig en asociaal beleid voert.

jrosquin

De twee potentiële gesprekspartners zijn het idee van Kherbache niet ongenegen. Al zijn er wel bedenkingen. Groen stelt zich als grootste linkse partij in de peilingen nog wat hooghartig op en zegt vanuit haar eigen kracht te willen opereren. Voorzitter Wouter Van Besien vraagt zich bovendien af waarom Kherbache haar aanzoek in de krant doet en niet in alle discretie. Zou dat misschien iets met de timing te maken kunnen hebben, drie dagen voor de verkiezingen?

Voor de PVDA+ van voorzitter Peter Mertens moet vooral het besef prettig zijn dat zijn partij er nu helemaal bij hoort, zelfs nog voordat ze voor het eerst zetels heeft kunnen veroveren in de parlementen. De strategie van sp.a-voorzitter Bruno Tobback om de PVDA+ maandenlang openlijk te kleineren heeft averechts gewerkt, zo blijkt uit de peilingen. Logisch dat Mertens blij is met de vaststelling dat Yasmine Kherbache het anders ziet.

Het voorbije anderhalf jaar hebben de drie linkse oppositiepartijen ervaren dat ze met hun 19 van de 55 zetels in de Antwerpse gemeenteraad niets in te brengen hebben. De meerderheid van N-VA, CD&V en Open Vld veegt al hun moties, resoluties en interpellaties systematisch van tafel. Het democratisch debat is - net als in de vorige legislaturen en in de Brusselse parlementen - gedegradeerd tot een verplicht nummer dat bij elk agendapunt eindigt met een voorgeprogrammeerde stemmachine.

Na de verkiezingen van zondag ligt de volgende afspraak in het najaar van 2018. Dan kan de kiezer oordelen over de eerste zes jaar van het bewind van Bart De Wever. In een rechtgeaarde democratie moet er dan een uitdager zijn. Het VB van Filip Dewinter is nu al te veel verdampt om die rol te kunnen spelen. Een alliantie van sp.a, Groen en PVDA+ zou rond de 40% van de Antwerpse kiezers kunnen vertegenwoordigen. Er is nog vier jaar om zo’n verbond te smeden.

Door Lex Moolenaar

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws