N-VA weer middelpunt van campagne

Is het niet met de werklozen of de vakbonden, dan is het met een filmpje voor Franstalig België. De N-VA blijft in het middelpunt van de campagne. En de concurrentie blijft reageren als een stier op een rode lap.

Gisteren was het weer prijs. Bart De Wever postte een videoboodschap voor de Franstalige bevolking van België. Daarin stelt hij dat zijn partij het beste voor heeft met hen en waarschuwt hij voor de Franstalige socialisten “die ook hún welvaart schade toebrengen”. Hij vraagt zijn anderstalige landgenoten “een kans om dit land te hervormen”.

Onder de taalgrens was het kot gisteren natuurlijk te klein. Elio Di Rupo merkte op dat een “kat in het nauw rare sprongen maakt”. Maar ook CD&V-voorzitter Wouter Beke reageerde vrij scherp. Hij is niet verrast door de negatieve commentaren. “Na jaren van ambras moet je geen open armen verwachten.” Hij wijst meteen op het verschil met Kris Peeters, die een dag eerder Luik en Bergen bezocht en daar een vredesboodschap ging verkondigen. “Mijn partij zoekt naar oplossingen”, aldus Beke, daarmee impliciet verwijzend naar de erfenis van de pas overleden Jean-Luc Dehaene.

Op zich is het natuurlijk heel merkwaardig dat de voorzitter van de N-VA zich rechtstreeks tot de kiezers van het andere landsgedeelte richt. In het verleden zagen we hem zelden in debatten op RTBF of RTL. Er zijn Franstalige kranten waar hij niet meer mee spreekt. Met de francofone werkgevers ging hij al wel praten. Onder grote belangstelling van de media trouwens.

Maar is er nu echt zoveel heibel nodig over dit filmpje? Is het nodig dat de andere partijen daar zo gepikeerd op reageren? De N-VA als racistisch bestempelen? Is dat slim? Want is dat niet wat De Wever juist zoekt?

Zijn boodschap aan de Franstaligen is in feite een verkiezingsstunt, bedoeld voor het Vlaamse kiespubliek. Franstaligen kunnen immers niet voor de N-VA stemmen. Met de video presenteert hij zich als een verzoener die geen gehoor krijgt in Wallonië. Bovendien slaagt hij er bovenal nog maar eens in om de inzet van de verkiezingen duidelijk te maken: het N-VA-model of het PS-model. De andere partijen lijken dat nu te bevestigen door zo gebeten te reageren. Benieuwd wat dit zondag geeft.

Door Paul Geudens

Nu in het nieuws