Led Zeppelin na 44 jaar verdacht van plagiaat 'Stairway to Heaven'

Print
De legendarische Britse rockgroep Led Zeppelin wordt in de Verenigde Staten ervan verdacht plagiaat te hebben gepleegd bij hun beroemde nummer Stairway to Heaven. Dat meldden Amerikaanse media en de Britse openbare omroep BBC. Led Zeppelin en platenmaatschappij Warner Music reageren niet op de beschuldigingen.

Een klacht voor schending van het auteursrecht, met een gebod dat de heruitgave van het album kan tegenhouden, zal ingediend worden in naam van Randy California, de in 1997 overleden gitarist van de Amerikaanse groep Spirit, aldus Bloomberg Businessweek.

Volgens advocaat Francis Alexander Malofiy van de stichting in naam van de overleden artiest, is het beroemde gitaarstukje dat Stairway to Heaven inzet, gekopieerd van het nummer Taurus dat Randy California voor een gelijknamig album schreef. Dat album kwam uit in 1968. De twee groepen traden samen op in de Verenigde Staten in 1969, en dus kon de ene groep het lied van de andere beluisteren, aldus een ex-lid van Spirit, Mark Andes.

Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page wordt beschouwd als de auteur van Stairway to Heaven, waar hij aan begon in 1970 in de eenzaamheid van een hut in Wales. Volgens Bloomberg Businessweek had het nummer, dat uitkwam op het album Led Zeppelin IV in 1971, in 2008 al 562 miljoen dollar opgebracht.

De Britse groep gaat luxe-versies uitbrengen van de klassieke albums. De eerste drie komen uit in juni.

Belga
Foto EPA

Nu in het nieuws