De Wever leidt even de aandacht af

Open Vld voert in Antwerpen haar sterkste campagne sinds vele jaren. De partij heeft begrepen dat ze voluit moet inzetten op het enige verkiezingsthema dat exclusief is voor de stad: het verkeer op de Ring, de overkapping en alles wat daarmee te maken heeft.

DTI

In dat dossier voeren minister-president Kris Peeters en zijn CD&V de jongste weken een strijd die steeds eenzamer wordt. Ook de sp.a doet weliswaar nog pogingen om de kiezer ervan te overtuigen dat de overkapping mogelijk is in combinatie met het BAM-tracé, maar dat lukt niet al te best. En de N-VA heeft wijselijk besloten om zo weinig mogelijk over het dossier te zeggen. Laat Peeters nu maar de klappen opvangen, wij zullen na de verkiezingen wel zien of we in de volgende Vlaamse regering zitten en dan onze houding bepalen, zie je Bart De Wever denken.

De Wever pakt in de laatste week voor 25 mei liever uit met andere Antwerpse realisaties. Zoals de nachtelijke sluikstortpatrouilles, die vorige week leidden tot honderd pv's. Het ging volgens De Wever om een eigen initiatief van de GAS-ambtenaren. Die boden hun burgemeester zo misschien onbewust een welgekomen electoraal cadeau aan.

De nachtelijke acties worden hopelijk ook in de rest van Vlaanderen opgepikt als een illustratie van het nuchtere feit dat GAS-boetes niet alleen maar dienen om spelende kinderen te pesten. In dit geval gaat het om liefst honderd gevallen in één week en in één wijk (2060 in Antwerpen-Noord) waarbij mensen het nodig vonden om kapotte elektrische apparaten, meubelen, matrassen en andere rotzooi op straat te dumpen.

Kunnen we het erover eens zijn dat we dergelijk gedrag niet waarderen? En dat daarvoor een boete zeker op z'n plaats is? Ik denk het wel. In het tijdperk voor de GAS-boetes kwam daar niks van, omdat het gerecht zulke overtredingen niet ernstig genoeg vond om ze te vervolgen en te bestraffen. Zo werd Antwerpen een gore stad vol sluikstort, zwerfvuil en andere smeerlapperij.

Dankzij de GAS-wet hebben De Wever en andere burgemeesters van grote steden tenminste een instrument in handen om op te treden tegen hinderlijke en ergerlijke vormen van overlast. Dat de ambtenaren daar op een redelijke manier mee moeten omspringen, is evident. Maar ik denk niet dat Antwerpen er beter van wordt als de GAS-wet wordt afgeschaft.

door Lex Moolenaar

MEER OVER Ons standpunt