Kurkatelier Monnikenheide kan uitbreiden dankzij subsidie van 67.000 euro

Het kurkatelier van Huize Monnikenheide in Zandhoven krijgt van de Nationale Loterij een subsidie van 67.000 euro. "Op die manier kan het inzamelen van, sorteren en vermalen een grote sprong voorwaarts maken", zegt pedagogisch directeur Johan Vermeeren.

Jan Vorsselmans

Huize Monnikenheide in Zoersel, waarin volwassen personen met een beperking professioneel worden opgevangen en begeleid, beschikt sinds vier jaar over een kurkatelier in Zandhoven. Drie voormiddagen en één namiddag per week zijn er zeven tot acht bewoners aan het werk. Ze sorteren en vermalen er ingezamelde kurkenstoppen.

Staatssecretaris voor Duurzaamheid Servais Verherstraeten (CD&V) bracht een bezoek en maakte een praatje met elk van de gasten, die zich in hun nopjes voelden bij dit hoge bezoek. René Van Uffel vindt het werk heel plezant. "Ik zou het een hele week aan een stuk willen doen", vertelt hij. Ook Roos Van Camp en Quan Zgang, die gisteren 25 werd, sorteren graag. Werner Heyns van zijn kant dan weer blij de maalmachine te mogen bedienen. "Het maalsel wordt verkocht en daarvan worden kurkenvloeren of isolatiematerialen gemaakt", vervolgt atelierverantwoordelijke Dorien Segers.

Met het geld dat Monnikenheide ontvangt worden een nieuwe maalmachine en aanverwante materialen aangekocht.

JAN VORSSELMANS

Foto W&F

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio