"Kans bestaat dat Nederlandse bikeroorlog overslaat op ons land"

In Nederlands- Limburg lopen de spanningen tussen de motorbendes hoog op na enkele aanvallen met explosieven op huizen van bendeleden. Politici en politiediensten in Nederland vrezen een bikeroorlog. Kan die vlam overslaan op ons land? De cel Highsider van de federale politie, gespecialiseerd in het onderzoek naar criminele motorbendes, geeft tekst en uitleg. Anoniem, want het gaat om georganiseerde misdaad.

Is er in ons land - of in Europa - verhoogde waakzaamheid bij de politiediensten door de sterke opkomst van de Nederlandse MC No Surrender?

"Ja, vooral in Nederland is er momenteel een verhoogde waakzaamheid bij de politiediensten naar aanleiding van de verschillende incidenten van de laatste weken. Wij volgen de ontwikkelingen in Nederland op de voet."

Dreigt die spanning in Nederland over te slaan naar ons land?

"Indien het in Nederland tot een confrontatie komt tussen de verschillende rivaliserende MC's, dan kan dit een weerslag hebben op België."

Welke motorbendes of MC's vormen een probleem in België?

"De federale politie volgt de zes grootste internationale criminele motorbendes van dichtbij op. Dat zijn de Hells Angels, Outlaws, Bandidos, Blue Angels, Satudarah en sinds kort ook No Surrender.

RD

Archiefbeeld ANP

Nu in het nieuws