Blokskens krijgen er nog drie Blokskens bij

Print

Blokskens krijgen er nog drie Blokskens bij

Zandhoven -

Op de zonnigste dag in wéken, werd gisteren met een meiboomplanting het project De Blokskens ingewijd door sociale bouwmaatschappij de Zonnige Kempen, het OCMW en de gemeente.

Helemaal gestript, met alleen de muren en het dak met nieuwe pannen die nog overeind staans.
Zo zien de als monument beschermde Blokskens er momenteel uit. De parallele schuurtjes die er vroeger stonden, zijn gesloopt. Op de plaats waar die oude bergingen stonden, wordt in originele steen en in ongeveer dezelfde stijl nog een blok met drie huisjes gezet. Daarachter komen nog twee nieuwbouwblokjes van telkens drie huisjes, in een meer moderne bouwtrend, zonder dat het vloekt met de bijna Bokrijk-achtige originele Blokskens-look.

Het gaat allemaal om huurwoningen. Dat lijkt heel veel op zo'n kleine oppervlakte, maar door het ontwerp van het Nederlands architectenbureau Happel Cornelisse Architecten, met de onderverdeling in vier verschillende ensembles met telkens wat ruimte tussen, krijgt het geheel toch nog een luchtige indruk. Zeker als je het project in het wijdse landschap van de Willeboorden bekijkt.

De gemeente gaf De Blokskens - eigendom van het OCMW - in 2009 voor 70 jaar in erfpacht van de Zonnige Kempen. De armenhuisjes, die al dienst deden als sociale woning, waren totaal verkommerd. Toch moest de gemeente de laatste inwoners zoals Zander en Margrietje, die zonder modern comfort leefden, er bijna uitknuppelen. Zo gehecht waren ze aan hun huisje. Het waren eigenlijk een beetje dorpsfiguren. "De laatste bewoners die nu nog leven, krijgen nog altijd eerste keuze om hier opnieuw te komen wonen als alles af is", zegt directeur Luc Stijnen van de Zonnige Kempen. "Maar intussen hebben ze hun vriendenkring opgebouwd rondom hun nieuwe sociale woning die ze toegewezen kregen, onder meer in Grobbendonk. Ik geloof niet dat er nog veel willen terugkeren." De Zonnige Kempen zorgt voor de toewijzing via een geijkt systeem, waarbij de inwoners van Zandhoven voorrang krijgen.

Hoewel het bijna niet te geloven is, moet het project einde dit jaar afgerond zijn. "De nieuwbouwblokskens worden volledig in het hout in prefab opgetrokken. Als ze hier aankomen, zitten de nutsleidingen al in de wanden en moeten de huisjes enkel nog gemonteerd worden. Dat gaat dus heel snel. Daarna wordt er wel nog een steen rond gemetst." De Zonnige Kempen zit nu ineens in vijfde versnelling in Zandhoven. "Klopt, het heeft lang geduurd vooraleer we hier sociale woningbouw konden ontwikkelen, omdat de bouwgronden schaars zijn. Via samenwerking met de gemeente is het toch gelukt. Aan de Watersportlaan in Viersel wordt de laatste hand gelegd aan acht sociale koopwoningen en veertien huurwoningen. In de Rector De Ramstraat bouwen we op grond die Pidpa ooit had gekocht om er een watertoren op te bouwen die nooit gekomen is, elf huurwoningen, waarvan één voor rolstoelgebruikers. Dat moet klaar zijn in 2016. En in augustus beginnen we met de bouw van twaalf huurwoningen in de Kerkstraat in Massenhoven waar nu de oude pastorij nog staat."

Kristin Matthyssen Foto's JDW

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio