Zo ontstond de Bende van Nijvel

Zo ontstond de Bende van Nijvel

Zo ontstond de Bende van Nijvel

Print
Dertig kilo koffie, pralines, sigaretten, huishoudolie en flessen alcohol. Drie doden en een zwaargewonde voor wat levensmiddelen. Afgelopen 17 september 2013 was het dertig jaar geleden dat de Colruyt van Nijvel werd overvallen en de naam ‘Bende van Nijvel’ voor het eerst viel.

Het waren niet de politie of rijkswacht en ook niet het gerecht, maar de media die de naam Bende van Nijvel voor het eerste gebruikten. Les tueurs du brabant werd vertaald als de Bende van Nijvel. Het onderzoek wordt vandaag nog altijd geleid door de Cellule Brabant-Wallon of de onderzoekscel Waals-Brabant.

Onder vuur

Op 17 september 1983, dag op dag dertig jaar geleden, om 01.26 uur exact, ging het alarm af in de Colruyt aan de Brusselse Steenweg in Nijvel. De rijkswacht van Nijvel was snel ter plaatse maar werd onmiddellijk onder vuur genomen.

Eerste wachtmeester Marcel Moreu werd in zijn combi doodgeschoten. Zijn collega Jean-Claude Lacroix werd geraakt en bleef voor dood liggen. Dat redde zijn leven. Buiten op het parkeerterrein vonden de hulpdiensten nog twee slachtoffers. Een koppeltje uit Brussel dat was gestopt om benzine te tanken aan de Colruyt werd van dichtbij afgemaakt. En ook Jacques Fourez, een 49-jarige zakenman, was doodgeschoten. Hij kreeg minstens drie kogels in het hoofd. Zijn vriendin Elise De Wit (49) werd meegesleurd tot aan de achterkant van het gebouw en daar koelbloedig afgemaakt met twee kogel in de rechterwang en het rechteroog.

Onderzoek linkte de daders aan andere gewelddadige feiten waarbij steeds dezelfde wapens, vermomming en vluchtwagens werden gebruikten.

Verjaren

David Van de Steen zag bij een overval in Aalst zijn ouders en zusje vermoord worden. Zelfs raakte hij zwaargewond. Hij was toen negen. “Wij geloven allang niet meer in het onderzoek”, zei hij afgelopen september nog.

In november 2015 verjaart de zaak officieel. “Er is voorlopig geen nood aan een wettelijk initiatief om de verjaring van de misdaden van de Bende van Nijvel te stoppen. Daar is nog tijd voor”, liet minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) vorig jaar weten.

De Bende van Nijvel heeft 28 doden en meer dan veertig gewonden gemaakt. En wellicht viel er ook nog een 29ste dode: een van de meest gewelddadige overvallers werd vermoedelijk bij de overval in Aalst dodelijk getroffen door een politiekogel. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Nu in het nieuws