Tien jaar oude Nachtzorg Antwerpen blijft groeien

Tien jaar oude Nachtzorg Antwerpen blijft groeien

Tien jaar oude Nachtzorg Antwerpen blijft groeien

Print
Antwerpen - De pluralistische organisatie Nachtzorg Antwerpen viert vrijdag haar tiende verjaardag met een feestelijke receptie op het dakterras van het MuHKA.

Nachtzorg Antwerpen startte in 2004 met amper drie professionele verzorgers en drie vrijwilligers die tijdens de nacht hulp wilden bieden aan permanent zorgbehoevenden zoals dementerenden, chronisch zieken of mensen in een palliatieve situatie. Inmiddels is het project uitgegroeid tot 42 professionele verzorgers en een honderdtal vrijwilligers als medewerkers, en tot vergelijkbare gelijknamige projecten in andere regio's en provincies.

Aanvankelijk was Nachtzorg Antwerpen een praktijkproefproject in de stad Antwerpen met steun van de provincie en het Vlaams ministerie van Welzijn. Door de jaren heen breidde de werking aanzienlijk uit. Na tien jaar zit de organisatie aan meer dan 45.000 nachten waarin zorg verstrekt werd.

"Vorig jaar gingen we gemiddeld elke nacht bij 20 gezinnen nachtzorg geven", zegt Hugo Goedemé, voorzitter van Nachtzorg Antwerpen. "Het kunnen terugvallen op Nachtzorg gedurende 2 à 3 nachten per week kan een grote betekenis zijn voor de mantelzorger. Het lijkt een kantelmoment in de zorg te zijn, om de zorgbalans weer naar positief te laten overhellen."

Nachtzorg wordt in allerlei vormen aangeboden op zowel weekdagen als zon- en feestdagen, telkens van 22 uur 's avonds tot 7 uur 's morgens aan 25 euro per nacht. Het ziekenfonds komt daarbij tot 50 procent tussenbeide. Het project is in het hele arrondissement Antwerpen actief, dankzij een samenwerking tussen 17 partnerorganisaties die middelen, medewerkers en kennis delen.

Archieffoto GvA

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio