Vastgelopen vrachtschip brengt Galápagoseilanden in gevaar

Vastgelopen vrachtschip brengt Galápagoseilanden in gevaar

Vastgelopen vrachtschip brengt Galápagoseilanden in gevaar

Print
Een aan de grond vastgelopen schip brengt het milieuparadijs op de Galápagoseilanden in gevaar. Twee zeeslepers probeerden vrijdag tevergeefs het vorige week voor het eiland San Cristobal vastgelopen vrachtschip los te trekken, aldus de krant El Telégrafo.

De Ecuadoraanse regering besliste donderdag om de noodtoestand op de archipel in de Stille Oceaan uit te roepen.

Scheur in romp

Het 81 meter lange vrachtschip Galapaface 1 was op 9 mei voor de haven van Puerto Barquerizo Moreno aan de grond gelopen. Alhoewel de 72.000 liter brandstof en 1.100 liter machineolie al uit het schip is weggepompt, blijft het risico bestaan dat schadelijke stoffen kunnen lekken. Dat verklaarde het Ecuadoraanse ministerie van Milieu vrijdag. Ook een groot deel van de 1.000 ton lading is geborgen. Maar er zijn nog vaten poetsmiddel en olie aan boord, berichtte El Telégrafo.

Bij de vrijmaking kan een scheur in de romp aan de machinekamer het schip laten zinken.

In de baai van San Cristóbal ligt een zeeleeuwenkolonie van 1.500 dieren, verklaarde de leider van het ecosysteem van het natuurpark Galápagos, Víctor Carrión. Tot nog toe is er geen watervervuiling door de averij opgemerkt. Een in 2001 in dezelfde baai aan de grond gelopen schip had door gelekte brandstof zware milieuschade veroorzaakt.

De Galápagoseilanden vormen circa 1.000 kilometer voor de kust van Ecuador een uniek ecosysteem, dat door de Unesco is uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Belga

Nu in het nieuws