Nieuw doek van Tuymans onthuld in Antwerps Atheneum

Print

Nieuw doek van Tuymans onthuld in Antwerps Atheneum

Antwerpen - In het Koninklijk Atheneum aan de Antwerpse Franklin Rooseveltplaats valt dit weekend na jaren van restauratiewerken de negentiende-eeuwse monumentale feestzaal opnieuw te bezoeken. Voor die gelegenheid maakte kunstenaar Luc Tuymans een nieuw groot schilderij, 'München', dat de zaal vanaf nu zal sieren.

De feestzaal van het bekende schoolgebouw werd in 2003 nagenoeg volledig verwoest door een brand, net als een deel van de voorbouw. Daarbij gingen heel wat historische muurdecoraties in vlammen op, waaronder 'De Maagd van Antwerpen', een allegorisch tafereel dat de Antwerpse stadsmaagd voorstelde als beschermster van het onderwijs. In tegenstelling tot dat werk, dat wees op de plichten van de overheid om het onderwijs te beschermen, symboliseert Tuymans' 'München' net "de onzekerheden van vandaag" in de vorm van een indrukwekkend gemaskerd figuur. "Het beeld suggereert een verhaal zonder dat het al te duidelijk is waarover het gaat", zegt Tuymans er zelf over.


Schilder Luc Tuymans en schepen Philip Heylen

AthenA

'München' werd door Tuymans in situ gemaakt en vervolgens aan het MAS (Museum aan de Stroom) geschonken. Het vier meter hoge doek met een geschatte waarde van 2,5 miljoen euro moet het pronkstuk worden van de gerestaureerde feestzaal, die tot 'AthenA' herdoopt werd. In de rest van de zaal werden de oude muurschilderingen en schilderijen op doek niet herschilderd, maar werden de muren volledig kaal gelaten als herinnering aan de verwoestende brand.

De heropening van de feestzaal gaat dit weekend gepaard met een tentoonstelling over de restauratie en het tot stand komen van 'München'. De zaal valt zaterdag en zondag telkens van 14 tot 17 uur te bezoeken.

Belga
Foto's W&F

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio