Doorbraak in zaak Bende van Nijvel: man (68) aangehouden

Print
Onderzoeksrechter Martine Michel heeft afgelopen maandag een verdachte laten aanhouden in het dossier van de Bende van Nijvel. De raadkamer van Charleroi heeft de aanhouding vrijdagochtend bevestigd. Het zou om een 68-jarige man, Jean-Marie, uit Binche gaan. Hij werd maandag al gearresteerd.

Lees ook Historiek van de Bende

Het is nog niet duidelijk welke rol de verdachte zou gespeeld hebben bij de aanslagen van de bende, die tussen 1983 en 1985 28 doden heeft gemaakt. De man werd in 1997 herkend op een robotfoto na een uitzending over de Bende van Nijvel. Er werd toen DNA van hem afgenomen, maar de analyse kon destijds zijn betrokkenheid niet bevestigen. Met nieuwere technieken kan dat mogelijk wel.

De speurders zijn via verklaringen van een Fransman tot bij de verdachte gekomen. De verdachte zou de Fransman een en ander hebben toevertrouwd, maar ontkent nu de feiten. Hij zou als dader en mededader betrokken geweest zijn bij de eerste golf van misdaden van de bende en indirect betrokken bij de tweede golf. Hij wordt nu onderworpen aan een psychologische analyse om leugens te vermijden. "Het onderzoek gaat voort à charge en à decharge en andere sporen worden nog steeds onderzocht", luidt het. Er zou ook een tweede onafhankelijke bron zijn die de man aanwees.

Verjaring

De aanhouding van de man is een grote verrassing, ook voor de nabestaanden. David Van de Steen, die zag hoe zijn zus en ouders werden doodgeschoten bij de overval op de Delhaize in Aalst in 1985, werd niet op de hoogte gebracht.

Sinds eind maart zoeken speurders op een oude mijnsite op 50 meter van de Franse grens naar een autowrak en het lichaam van een mogelijk lid van de bende.

Kamerfractieleider van cdH, Catherine Fonck, wil dat de volgende Kamer van Volksvertegenwoordigers zo snel mogelijk werk maakt van de verjaringstermijn voor strafbare feiten van 30 tot 40 jaar. Ze doet haar voorstel naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in het dossier van de Bende van Nijvel.

Lees ook: "Wellicht te laat om hem te vervolgen"

Lees ook: Deze overvallen pleegde de Bende van Nijvel


MEEST RECENT