Doodendraad nagebouwd

Print
Arendonk - Enkele Arendonkenaren bouwden zes meter na van de doodendraad die vier jaar lang Arendonk van Nederland moest afschermen. Vandaag leggen ze de laatste hand aan hun project. "We willen hiermee langs verschillende scholen en verenigingen in en buiten Arendonk trekken", legt Marinus Van Rooij (64) uit.
"Iedereen moet de Eerste Wereldoorlog blijven herinneren en de doodendraad is een ideaal instrument om daarbij te helpen." De doodendraad werd in 1915 gebouwd door de Duitse bezetters om meer controle over België te verkrijgen. Ze wilden België hermetisch afsluiten van het neutrale Nederland. In totaal 370 kilometer draad strekte zich uit van Knokke aan de kust tot de voorsteden van Aken. "De draad zelf werd voortdurend onder 2000 volt stroom gezet", vertelt Staf Lasters (68).

"Omdat de mensen uit de grensstreek toen nog niet bekend waren met elektriciteit, stierven er duizenden door de draad,' vervolgt hij. Verder werd de draad bewaakt door Duitse grenspatrouilles die om de vijftig tot honderd meter de wacht op trokken en bevel kregen om te schieten op al wat bewoog. Het waren vooral smokkelaars die last ondervonden van de versperring. Maar de versperring diende ook om vluchters en verzetslui tegen te houden. "Vele Arendonkenaren probeerden door de draad te kruipen door middel van een 'vluchtluik'", legt Frans Van Deuren (70) uit.

"Dat namen ze mee om de draden uiteen te trekken zodat ze erdoor konden kruipen. Jammer voor hen stonden aan weerskanten van de draad nog prikkeldraadversperringen." Om de draad zo echt mogelijk te laten lijken, versterkten ze de poten met zakjes zand, de 'vaderlanders'.

RJA

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio