Dode bij laaiende bosbranden in Zuid-Californië

Dode bij laaiende bosbranden in Zuid-Californië

Dode bij laaiende bosbranden in Zuid-Californië

Print
Enorme winden hebben in Californië een reeks zware bosbranden veroorzaakt. De brandweer bestrijdt de vlammenzee in de regio rond San Diego met duizend manschappen en meer dan twintig blusvliegtuigen tegelijkertijd. De blusploegen ontdekten donderdag een onherkenbaar verbrand lijk, aldus NBC onder aanhaling van de autoriteiten.

Volgens CNN werden vrijdag twee jongeren op verdenking van brandstichting voorlopig opgepakt. Experten spraken van een situatie "zonder voorgaande", die door de afzwakkende wind en koelere temperaturen wat minder gespannen zou worden.

Bliksemsnel

Donderdag werd in totaal meer dan 40 vierkante kilometer land vernield. "In San Marcos, ten noorden van de grootstad San Diego, werden rond de 13.000 woningen en winkels geëvacueerd", aldus de Los Angeles Times. Woensdag al werden in het nabijgelegen Carlsbad 23.000 bewoners opgeroepen hun woningen uit voorzorg te verlaten. Meer dan 25 gebouwen werden er beschadigd of in de as gelegd, waaronder een verkaveling met 18 huizen.

De ongewoon krachtige wind verspreidt de vlammen bliksemsnel. De branden naderden op vele plaatsen woongebieden, zwarte rookwolken bemoeilijkten de bluswerken. Duizenden mensen moesten snel hun huizen verlaten en konden slechts het hoogstnodige meenemen. Ook een deel van de militaire basis Camp Pendleton werd tijdelijk geëvacueerd.

De Californische gouverneur had voor het district San Diego de noodtoestand uitgeroepen om op die manier snel blusploegen te mobiliseren en geld te krijgen voor de brandbestrijding. Bij temperaturen van 40 graden en extreme droogte wordt het brandgevaar in de staat als ongewoon hoog ingeschat. In elk geval zullen zwakkere winden en wat koelere temperaturen vrijdag voor wat ontspanning zorgen.

Geen regen of sneeuw

De oorzaak voor de reeks banden is volgens de brandweer nog niet duidelijk. Omdat er echter op meerdere plaatsen branden zijn ontstaan, toonden de autoriteiten en bewoners er zich eerder sceptisch over dat het vuur alleen aan de hitte is te wijten.

Gewoonlijk beginnen de zware bos- en bushbranden in het westen van de VS pas na de droge zomermaanden. Deze winter is er evenwel nauwelijks regen en sneeuw gevallen.

Belga

MEEST RECENT