"Wielklem is het ultieme dwangmiddel"

"De wielklem voor mensen die hun parkeerboetes niet betalen, is een ultiem dwangmiddel en kan binnen het kader van de wet", oordelen mobiliteitsorganisaties Touring en VAB, en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG). Dat zeggen ze na de beslissing van de stad Menen om wanbetalers met een wielklem staande te houden. De drie organisaties hebben voorlopig geen weet van andere steden of gemeente waar deze dwangmaatregel geldt.

awillems

De drie organisaties reageren enigszins verrast op het nieuws uit Menen. Geen van hen hoorde al van soortegelijke maatregelen. Nochtans is het sinds 8 juni 2013 wettelijk voorzien dat deze maatregel kan gebruikt worden, en zijn ze er dan ook niet op tegen.

"Het is een gemeentelijke bevoegdheid die ingeschreven moet worden in het parkeerreglement", aldus VAB. "De wet is er en moet door een democratische meerderheid worden goedgekeurd, dus het kan zeker. Wij hopen echter dat de wielklem gebruikt wordt als laatste redmiddel, en dat het binnen de perken van de redelijkheid blijft. Het zou bijvoorbeeld niet kunnen dat je na één onbetaalde boete een wielklem aan je wagen krijgt." Dat is niet de bedoeling van de stad Menen. Het bestuur wil pas ingrijpen na vijf onbetaalde parkeerboetes.

"Niet tegen"

Bij Touring weerklinkt ongeveer hetzelfde. "We zijn er niet per se tegen, maar als het enkel tegen buitenlanders wordt gebruikt, wat een van de doelstellingen was van de wet, dan lijkt er me een discriminatieprobleem op te duiken", aldus Karel Van Coillie van Touring. Ook dat probleem zou zich niet stellen in Menen omdat er niet gesproken wordt van verschillende maatregelen voor buitenlanders en Belgen.

Bij de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten moest men even nadenken. "Er zijn steden en gemeenten waar er vraag naar is, en die het hebben opgenomen in hun reglement, maar we hebben geen weet van een toepassing. Er zal in ieder geval nog moeten gezocht worden naar een juiste methode en het op maat straffen van overtreders", klinkt het bij de VVSG.

Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER