Matthias Schoenaerts leerde voetballen op het 'Turks plein'

Heel wat Belgische beroemdheden werden groot op Antwerpse pleintjes. In de nieuwe documentaire 'De Pleintjes' wordt het verhaal verteld van onder andere Moussa Dembele, Radja Nainggolan en Matthias Schoenaerts.

jlanssiers

"De dribbels die ik leerde op het Bisthovenplein, gebruik ik nu nog steeds in de Premier League", zegt Rode Duivel Moussa Dembele. Datzelfde plein werd enkele jaren geleden in een slechter daglicht geplaatst, toen aan het licht kwam dat er drugs werden verhandeld. "Op de pleinen wordt soms drugs verhandeld, maar het is - misschien cliché - aan de mensen zelf om er vanaf te blijven.", zegt documentairemaker Robbe Van Lier. "De pleintjes hebben zoveel positiefs te bieden, en die kant wordt onderbelicht."

Matthias Schoenaerts voetbalde vaak op aan het 'Turks plein', dat ligt tussen de Waalsekaai en de Vlaamsekaai, en heeft er naar eigen zeggen enorm veel vrienden gemaakt. "Het was een plek waar ze konden voetballen en plezier maken, eender welke huiskleur ze hadden", laat Van Lier weten.

De pleintjes zijn een plaats waar jongeren samenkomen, leren samenwerken en omgaan met verlies. De activiteiten die er worden georganiseerd zijn heel uitgebreid: voetbal, muziek, dans,… "Elk plein in Antwerpen heeft zijn eigen speciale karakter, maar het komt altijd op hetzelfde neer: het plein is een plaats waar mensen zich op hun gemak kunnen voelen en waar kinderen zich kunnen uitleven. Sommige kinderen zetten ook gewoon thuis hun boekentas af en vertrekken dan naar het plein", zegt Van Lier.

De documentaire 'De Pleintjes' gaat in première op 6 juni, in zaal De Roma (Borgerhout) om 20:30.

JERL

Foto LUMA

MEER OVER Matthias Schoenaerts

Nu in het nieuws