Berlusconi: "Ik lijk op de paus"

Blasfemie of een indirecte cv? De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi vindt dat hij de Katholieke Kerk even goed kan bestieren als de huidige paus, Franciscus. De voorlopig nog rugnummerloze Argentijnse kerkleider profileert zich, met succes, als de paus van de armen. Met Silvio I zou de kerk meteen een - eveneens populaire - paus van de rijken rijker/armer zijn.

awillems

Berlusconi, in betere tijden ook bekend als Sua Emittenza (Zijne Doorluchtigheid), vindt dat Franciscus goed werk levert. "Hij doet krèk wat ik zou gedaan hebben als kerkhoofd", zei de ex-premier vrijdag in een interview met de zender Radio 24. Berlusconi, momenteel gedwongen aan de slag als welzijnswerker, sleept een geschiedenis van corruptie- en zedenzaken met zich mee. Onder meer de zaak Rubycuore, betaalde seks met een minderjarige, zal in het Vaticaan niet in goede aarde zijn gevallen.

Gelijkenis

"Gevraagd of Franciscus 'goed' was omdat hij op Berlusconi lijkt, antwoordde Il Cavaliere diplomatisch: Ik ben goed omdat ik op de paus lijk. Er is alleszins één grote gelijkenis tussen beiden: zowel de paus als de ex-charmezanger is geboren in het gezegende jaar 1936."

Overigens aast Berlusconi niet echt op de Heilige Stoel. Hij hoopt, ondanks zijn verwijdering uit het parlement en het verbod om nog voor een openbare baan te kandideren, als campagneleider van zijn conservatieve partij Forza Italia op een lekenstoel in het EP in Straatsburg. Maar de peilingen geven zijn Hup Italië! maar weinig kans. Donderdag had Berlusconi nog gezegd dat hij "met zekerheid" nog eens - voor de vierde maal - Italiaans regeringsleider zal worden.

Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER