Louis Van Gaal geeft inkijkje in WK-plannen

Louis Van Gaal geeft inkijkje in WK-plannen

Louis Van Gaal geeft inkijkje in WK-plannen

Print
Na acht intensieve trainingsdagen in Hoenderloo geeft Louis van Gaal zaterdag voor het eerst een inkijkje in zijn plannen voor het WK. De Nederlandse bondscoach grijpt de oefeninterland tegen Ecuador aan om een nieuw spelsysteem uit te proberen, met vijf verdedigers en twee aanvallers. "Het gaat erom dat mijn spelers het systeem goed uitvoeren, anders gaat het niet door."

Van Gaal heeft zijn spelers de afgelopen dagen op de Veluwe in woord en gebaar uitgelegd wat hij van ze verwacht. Vanwege het afhaken van de zwaar geblesseerde Kevin Strootman en het gebrek aan goede linksbacks is de bondscoach afgestapt van de 'Hollandse school', het traditionele 4-3-3-systeem. Met drie centrale verdedigers, twee opkomende backs, een creatieve nummer 10 en twee aanvallers hoopt hij op het WK de strijd aan te kunnen met de echte toplanden.

"Deze speelwijze past, denk ik, het beste bij mijn spelers", zei Van Gaal dinsdag op de persconferentie. Dankzij een loslippige opmerking van Joël Veltman waren zijn plannen in een eerder stadium al uitgelekt, wat leidde tot een nationale discussie over de opvallende koerswijziging van Van Gaal. Tegen Ecuador moet blijken of het nieuwe systeem ook in de praktijk werkt. "Het is een risico, we hebben weinig tijd. Maar ik denk dat we op deze manier ook aanvallend kunnen voetballen."

Op het WK treft Oranje in groep B wereldkampioen Spanje (13 juni), Australië (18 juni) en Chili (23 juni).

Belga, Foto EPA