"Voorbeeld van wat Boerenbond verwacht van grote politici"

Ook de Boerenbond eert vrijdag de overleden oud-premier Jean-Luc Dehaene. "Een voorbeeld van wat de Boerenbond verwacht van grote politici", zo blikt de organisatie terug. "Geen grote shows, niet vluchten voor de problemen en zeker geen spelletjes spelen, maar het probleem ter hand nemen, rond de tafel gaan zitten en een eerbaar en verdedigbaar compromis uitwerken."

ikerremans

De Boerenbond is Dehaene dankbaar voor wat hij deed "voor ons land en voor onze sector". Als premier zette hij zich meteen in voor de tuinbouwsector, aldus de organisatie. Hij zorgde voor een btw-verlaging voor de sierteelt en verlaagde accijnzen op zware stookolie. En ook bij de wereldhandelsakkoorden in de jaren '90 kwam hij tussen "om bij te sturen ten gunste van de Belgische land- en tuinbouwsector".

Voorzitter Piet Vanthemsche werkte destijds als kabinetschef van minister Karel Pinxten ook nauw samen met premier Dehaene. "Jean-Luc was slim, sluw, intelligent en zeer empathisch", blikt hij terug. "Hij was een visionair man voor wie ik oneindig veel respect had."

Belga Foto Photo News