Vlaams parlement dreigt na verkiezingen niet kleurrijker te worden

Het aandeel kandidaten met een migratieachtergrond op verkiesbare plaatsen voor het Vlaams parlement blijft steken op 4,9 procent. Dat besluit het Minderhedenforum na een analyse van de lijsten.

ikerremans

Groen en de sp.a-lijsten voor het Vlaams parlement kleuren het meest divers met telkens 11,9 procent, op de voet gevolgd door PVDA met 11,1 procent. Daarna komt Open Vld met 6,66 procent, gevolgd door CD&V met 4,28 procent. NV-A en Vlaams Belang zijn het minst kleurrijk. Deze partijen stranden op respectievelijk 3,8 procent en 1,42 procent.

Het Minderhedenforum gebruikte voor de berekening telkens de drie eerste plaatsen op de lijsten voor het Vlaams parlement en de twee eerste opvolgers. Het aandeel verkiesbare plaatsen voor kandidaten met een migratieachtergrond op de federale kieslijsten bedraagt 9,5 procent.

Kwaliteit

"Uiteraard moeten mensen geselecteerd worden op hun politieke kwaliteiten. Toch vinden we het frappant dat partijen zo weinig kandidaten hebben die koplopers zijn, dit een halve eeuw na de grote migratiegolven", betreurt Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum.

Volgens de organisatie zijn er meer dan 10 procent mensen met migratieachtergrond in Vlaanderen. Afgaand op dit aandeel zou het Vlaams parlement minstens 12 leden moeten tellen met een migratieachtergrond. "Vandaag zijn dat er hooguit zes. Dit erg klein aandeel lijkt na 25 mei dus niet te verbeteren. Zo blijft Vlaamse toppolitiek en het Vlaams parlement een witte aangelegenheid", besluit de organisatie.

Belga Foto BHUL: Naima Charkaoui

MEER OVER Minderhedenforum