Antwerpen beleeft een fluwelen revolutie

Print
Na alle commotie en politieke recuperatie van de voorbije dagen, trad gisteren ook Ringland zelf nog eens op de voorgrond. Opvallend was dat op de persconferentie ook Ademloos, stRaten-generaal en Forum 2020 (het collectief van academici en ondernemers onder leiding van Christian Leysen) waren vertegenwoordigd.

Politici die de Antwerpse actiegroepen willen wegzetten als goed bedoelende amateurs, maken vandaag vooral zichzelf belachelijk. In werkelijkheid gaat het om een burgerbeweging zoals die nooit eerder heeft bestaan in België, tenzij je gewrongen vergelijkingen wil maken met de Koningskwestie of zo. Een beweging die anno 2014 moeiteloos een nieuw referendum kan organiseren, als ze dat nodig vindt. Die dankzij Ringland perfect weet hoe ze haar boodschap via de sociale media over de hele wereld kan verspreiden.

En die in tien jaar een netwerk heeft opgebouwd met academici, culturele iconen en mediafiguren uit alle disciplines. Kortom, een netwerk dat niet kan worden genegeerd.

Jaren geleden zei Manu Claeys, een van de twee mannen achter stRaten-generaal, mij eens: “Het zijn de burgers die de samenleving veranderen, de politiek bepaalt alleen het tempo waarin dat gebeurt.” Wie het Oosterweeldossier sinds het begin van deze eeuw heeft gevolgd, weet inmiddels dat die opmerkelijke uitspraak klopt. Niet voor het eerst verwijs ik graag naar Bob Dylan: the times they are a-changin’.

Oosterweel is uitgegroeid tot een laboratorium voor de vernieuwing van onze democratie. Sommige toppolitici hebben dat nog niet door en blijven zweren bij de fetisj van het ‘beslist beleid’. Krampachtig proberen ze de wettelijke procedures zo te wijzigen dat de democratische rechten van de burger(s) worden beperkt. Maar dat zijn achterhoedegevechten.

De strijd om meer burgerparticipatie is een gevolg van de revolutie in de communicatie, ze woedt overal ter wereld en ze is onomkeerbaar. Er zijn ook politici die het wél zien en die proberen om er op in te spelen. Uit onze recente peiling en uit de nieuwste poll van vtm blijkt dat de eerste resultaten van deze evolutie op de avond van 25 mei zichtbaar zullen zijn. Althans in de scores van de kieskring Antwerpen, waar de vernieuwing is ingezet.

door Lex Moolenaar

Nu in het nieuws