Stellingen in basiliek reiken 33 meter hoog

Stellingen in basiliek reiken 33 meter hoog

Stellingen in basiliek reiken 33 meter hoog

Print
Mechelen - De Hanswijkprocessie in Mechelen zal komende zondag 18 mei niet eindigen met een gebedsdienst in de basiliek, maar buiten. Dat heeft alles te maken met de restauratie van de kerk, waardoor ze stilaan volledig is ingepakt. Om het miraculeuze Mariabeeld op haar troon buiten te krijgen, moet zelfs een deel van de stellingen worden ontmanteld.


Eind 2017 moest de Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek opnieuw schitteren zoals ruim driehonderd jaar geleden, in de periode van de barok. In de kerk reiken de stellingen ondertussen 33 meter hoog, tot aan het plafond van de koepel. Een spectaculair zicht.

Iets meer dan 2,1 miljoen euro zal de restauratie van de tweede belangrijkste kerk in Mechelen kosten. Ze is een van de historische kerken in de binnenstad waarvoor de stad fondsen kan putten uit een meerjarige subsidieovereenkomst van de Vlaamse overheid.

Sinds april frist aannemer Van Loy uit Herselt de voorgevel van de kerk op. "Wij hebben gekozen voor een zachte reiniging, zodat de ouderdom van het gebouw nog zichtbaar blijft", zegt architect Sofie Stevens van de dienst Monumentenzorg van de stad. In de kerk zelf is centraal de opbouw van een indrukwekkende constructie van stellingen bijna afgerond. Die reiken tot in de nok van de koepel. Daar start de eigenlijke restauratie van het interieur. "Het resultaat over een drietal jaar wordt ronduit schitterend", stelt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld).

SVH

Foto Patrick Hattori

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio