Gevechtssporters heffen zich een breuk

Gevechtssporters heffen zich een breuk

Gevechtssporters heffen zich een breuk

Print
Heist-op-den-Berg - Voor en na elke training staan de Heistse gevechtsportclubs voor een loodzware opgave. Ze moeten tot 2000 kilogram onhandige matten verslepen om te kunnen trainen. Een onhoudbare situatie, klinkt het bij de clubs, die vinden dat ze stiefmoederlijk behandeld worden.

De drie krijgskunstverenigingen tellen samen meer dan honderd volwassen beoefenaars en meer dan 200 kinderen. "We zijn bijzonder ontevreden over de omstandigheden waarin we tegenwoordig moeten trainen", zegt Mario Michiels, die voorzitter is van Shaolin Dojo, waar ze karate jutsu beoefenen. Ook Yoshi Kan (judo) en Ichiban (jiu-jitsu) scharen zich achter een open brief die aan het gemeentebestuur is bezorgd.

"Al deze verenigingen hebben een geschiedenis achter de rug van vele verhuizingen van het ene bouwvallige zaaltje naar het andere. Met de bouw van de nieuwe sporthal dachten we eindelijk over een zaal te kunnen beschikken waarvan de matten voor de tatami permanent zou kunnen blijven liggen, een echte 'dojo' dus. Maar er bleek enkel een polyvalente zaal voor ons te zijn. We mochten uiteindelijk de matten in een halve zaal laten liggen, maar die afspraak is door de sportdienst opgezegd omdat er ruimte gemaakt moest worden voor een nieuwe dansschool. De matten moeten elke dag weer opgeruimd worden", klinkt het.

Dat blijkt geen simpele klus. "Zo één mat weegt 25 kilogram. Vaak zijn het onze jonge leden die die onhandige dingen moeten klaarleggen. Ze kunnen ze amper verslepen. En als ze met twee worden vastgepakt, dan buigen ze zo ver door dat de kans op scheuren groot is. Het levert situaties op die tenenkrullend zijn. We heffen ons een breuk. Sinds de regeling in september is ingevoerd, zijn er veel meer afwezigheden door rugblessures en er zijn nu zelfs leden die bewust te laat komen om niet te moeten helpen. Dat is uiteraard niet bevorderlijk voor de sfeer. En de matten zijn nu zeer snel versleten door ze telkens te verplaatsen."

De verenigingen hopen nu op een oplossing waarbij de matten opnieuw voor minstens een halve zaal kunnen blijven liggen.

Schepen van Sport Nand Blauwens (Open Vld) kan de verenigingen geen pasklaar antwoord geven op hun vraag. "Dit is niet simpel op te lossen. We gaan het probleem bespreken op het schepencollege. Maar het zal niet makkelijk zijn om een oplossing te vinden. De matten zijn niet compatibel met de danslessen. De enige oplossing is dan om ze elke keer weg te halen", reageert Blauwens.

Bert Provoost

Foto Joren De Weerdt

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio