Extreem-links richt pijlen op Verhofstadt tijdens Europadebat

In het Europees Parlement in Brussel hebben de vijf kandidaat-voorzitters van de Europese Commissie donderdagavond hun slotdebat gehouden voor de verkiezingen van volgende week. Het was een vinnig debat, waaraan voor de eerste en enige keer ook Alexis Tsipras deelnam, de Griekse topkandidaat van extreem-links.

jrosquin

Het debat startte met een eerbetoon aan Jean-Luc Dehaene. Guy Verhofstadt noemde zijn collega-ex-premier "een groot man en een groot Europeaan".

Tijdens het debat viel weinig nieuws te rapen. Het viel wel op dat Tsipras in het begin zijn peilen richtte op Guy Verhofstadt, de liberale kandidaat. "De ideeën van Verhofstadt zijn helemaal niet nieuw, ze lagen zelfs mee aan de basis van de crisis in 2009 en de 'bubble' in de Verenigde Staten. We moeten stoppen met het strenge begrotingsbeleid en de schuldparanoia." Tsipras bepleit een solidariteitsoperatie, "vergelijkbaar met wat Duitsland in 1953 te beurt viel".

Grieks bestuur

Toen hij Verhofstadt aanviel over de nieuwe regels die zeggen dat de schuldeisers en depositohouders als eersten moeten bijspringen bij bankfalingen, reageerde de Belg. "In Griekenland ging het niet om de banken, maar om slecht beleid, dat lag aan de basis van de crisis. Openbare banken financieren er nog steeds politieke partijen, ook die van u!"

Jean-Claude Juncker, die voor de christendemocraten op het Commissievoorzitterschap aast, brak een lans voor een handelsakkoord met de Verenigde Staten, waarover de onderhandelingen volop lopende zijn. Dat was niet naar de zin van de groene kandidate Ska Keller. "Die onderhandelingen, die in het grootste geheim verlopen, zijn precies een van de redenen waarom de mensen het vertrouwen in de EU verloren hebben. Vandaag nog werd er in Brussel tegen betoogd en wat gebeurde er? Die mensen werden meteen opgepakt!"

Onafhankelijkheidsbewegingen

De moderatoren sneden ook de onafhankelijkheidsbewegingen in Catalonië en Schotland aan. Alle vijf de kandidaten waren het er in meer of mindere mate over eens dat dat een nationale aangelegenheid is waar Europa zich niet meteen mee te moeien heeft. Alleen Keller zei dat ze regio's die zich onafhankelijk verklaren meteen in de EU zou binnenlaten.

Helemaal op het einde werd de "million dollar question" gesteld: wat als de staatshoofden en regeringsleiders zelf hun kandidaat-Commissievoorzitter voorstellen en de vijf topkandidaten negeren? "Dat is ondenkbaar!", zei Verhofstadt. "Ik denk dat we het daar alle vijf over eens zijn."

Martin Schulz was het duidelijkst in zijn afwijzing. "Als de Europese Raad met haar eigen kandidaat afkomt, haalt die gewoon geen meerderheid in het Parlement want niemand gaat ervoor willen stemmen", zei de sociaaldemocratische kandidaat en uittredend voorzitter van het Europees Parlement.

Het debat duurde van 20.00 tot 22.30 uur.

Foto AFP (vlnr. Alexis Tsipras, Ska Keller, Guy Verhofstadt en Martin Schulz)

MEER OVER Guy Verhofstadt