Inplanting van woonerf zorgt voor wrevel bij buurtbewoners

Het plan om 18 nieuwe woningen te bouwen op het binnengebied aan de Boomkensstraat -Wommelgemsesteenweg in Vremde zorgt voor heel wat onrust in de buurt. “De gevolgen voor onze buurt zijn rampzalig,” vertelt Jef Meeus (39), woordvoerder van het buurtprotest.

Patrick Vandyck

Weldra wordt de oude boerderij van de vroegere ‘patattenboer Dillen’ en de bijhorende gebouwen achter de appartementen van de Boomkensstraat , grenzend aan de Wommelgemsesteenweg over de Millegemweg, gesloopt. Een projectontwikkelaar wil er een woonerf met 18 woningen bouwen. “Op zich hebben we niets tegen het feit dat hier woningen komen,” stelt Meeus. “Deze ruimte is immers woonzone. Maar 18 woningen op elkaar gepropt zonder rekening te houden met de bestaande buurt is onaanvaardbaar. Dit is absoluut niet kwalitatief en duurzaam samenwonen.”

Volgens Meeus schermt het gemeentebestuur te vaak met het argument dat er oorspronkelijk appartementen werden voorzien en dat er met het woonerf een zachter alternatief in de plaats is gekomen. “Uiteraard zouden die appartementen rampzalig geweest zijn voor de buurt”, vindt hij. “Maar dat betekent niet dat er nu, met het verbod op meergezinswoningen, een vrijgeleide is voor gelijk welk ander project. Tot op heden werden we enkel op de hoogte gesteld van reeds genomen beslissingen. Ik denk dat de burger wel meer en beter verdient.”

Burgemeester Koen T’Sijen vindt dat de communicatie wel op een correcte manier verloopt. “We hebben alle bezwaarschriften ten gronde bekeken. Net zoals we dat doen bij ieder ander bouwproject,” stelt de burgemeester, die benadrukt dat het gemeentebestuur het Ruimtelijk Uitvoeringsplan net heeft goedgekeurd om te verhinderen dat er nog grote bouwprojecten worden ingediend. “Uiteraard brengt een woonerf extra verkeer met zich mee,” bekent T’Sijen. “Maar dat er een gevaarlijk kruispunt wordt gecreëerd, wil ik ontkennen. De straat die leidt naar de Millegemweg wordt voorzien van een hoge verkeersdrempel. Bovendien zorgen we voor een nieuw fiets- en voetpad. Dat er op woongebieden wordt gebouwd, kunnen we als gemeentebestuur niet tegenhouden. Wat we de Vremdenaars wel beloven is dat er geen appartementsblokken meer komen. Dat Vremde zijn landelijk karakter behoudt, is ook onze prioriteit.”

Patrick Vandyck

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio