Barroso: "Dehaene was man van inspiratie en leiderschap"

Met het overlijden van Jean-Luc Dehaene verliest de hele Europese familie "een man van inspiratie, leiderschap en toewijding". Dat zegt Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso in een reactie. "Ik wil namens de Europese Commissie, en in eigen naam, mijn deelneming betuigen aan zijn familie en het Belgische volk."

jatimmermans

Barroso vernam het overlijden van Dehaene met grote droefheid. Jean-Luc Dehaene - "een groot Europeaan", aldus de Portugees - zal "terecht herinnerd worden als een man van eendracht zowel voor België, tijdens zijn opmerkelijke periode als eerste minister gedurende zeven jaar, als in de bijzondere bijdrage die hij leverde aan een sterker en verenigd Europa".

Dehaenes rol als bemiddelaar was te merken doorheen zijn carrière, zegt Barroso. "Jean-Luc was een gepassioneerd Europeaan als eerste minister, als lid van de Conventie over de toekomst van Europa, en als lid van het Europees Parlement."

"Uitmuntend Belgisch en Europees politicus"

"Jean-Luc Dehaene was een uitmuntend Belgisch en Europees politicus". Zo heeft Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz gereageerd op het overlijden van Dehaene.

Schulz verwijst naar de inspanningen die Dehaene in de jaren negentig realiseerde om België in de eurozone te loodsen. Hij herinnert zich ook de "uitmuntende rol" die hij ruim tien jaar geleden speelde als vicevoorzitter van de Europese Conventie over de toekomst van Europa, dat de bakens uitzette voor wat uiteindelijk het verdrag van Lissabon zou worden.

Zijn laatste jaren in het Europees Parlement vocht Dehaene voor "een ambitieus Europees budget". "Ik herinner me zijn toewijding en grote kennis van deze zaken", aldus Schulz, die momenteel campagne voert als sociaaldemocratisch kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Jean-Luc Dehaene was Europarlementslid van 2004 tot 2014.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Foto Photo News: José Manuel Barroso

MEER OVER Jean-Luc Dehaene