Verhofstadt: "Geweldige typ die in Europa hard gemist gaat worden"

Guy Verhofstadt (Open Vld) is "helemaal met verstomming geslagen" door het overlijden van Jean-Luc Dehaene. De liberale oud-premier en voormalige coalitiepartner van Dehaene in de regering (1985-1988) prijst onder meer de pro-Europese opstelling van Dehaene. "Het was een geweldige typ die in Europa hard gemist gaat worden."

fvranckx

"Dit is een trieste dag voor België en Europa. In de eerste plaats wil ik mijn medeleven overmaken aan zijn vrouw Celie, aan zijn kinderen en kleinkinderen", zegt Verhofstadt.

"Ik heb met Jean-Luc nog berichtjes uitgewisseld na zijn behandeling tegen kanker. Ik ben dan ook helemaal met verstomming geslagen. We waren hier allemaal erg blij dat de behandeling toch blijkbaar goed verlopen was. Het nieuws van zijn overlijden is dus erg hard aangekomen. Bij mij maar zeker ook in de rest van het Europees Parlement. Ook al omdat Jean-Luc hier in huis altijd mee aan de pro-Europese kar heeft getrokken."

Verhofstadt geeft toe dat hij en Dehaene erg van stijl verschilden, "maar een akkoord met hem was een akkoord. Recht toe rechtaan."

"Iedereen werkte dan ook graag met hem samen. Ik heb dat zelf mogen ervaren toen ik hem opvolgde als eerste minister en met hem een erg goed contact ben blijven houden. Ik heb ook goede herinneringen aan de eerste Martens-regeringen die ik samen met heb helpen maken."

Belga, Archieffoto PN

MEER OVER Guy Verhofstadt