Zwangere Soedanese vrouw ter dood veroordeeld

Het Soedanese gerecht veroordeelde een zwangere vrouw ter dood nadat ze trouwde met een Christelijke man.

jlanssiers

"We gaven je drie dagen om je woorden terug te nemen, maar je blijft erbij dat je niet zult terugkeren naar de Islam. Daarom veroordeel ik je tot dood door ophanging.", zei de rechter tegen de vrouw. Dat meldt de Franse nieuwsdienst AFP. Naast de doodstraf krijgt de vrouw ook nog eens 100 zweepslagen omdat ze seks had buiten het huwelijk, aangezien de plaatselijke autoriteiten haar huwelijk met haar Christelijke echtgenoot niet erkennen.

De vrouw, Meriam Yehya Ibrahim Ishag, verklaarde dat ze Christelijk werd opgevoed, en zelfs nooit Moslima was. Amnesty International bevestigt het verhaal van de vrouw en voegt eraan toe dat Meriam Christelijk werd opgevoed door haar moeder. Haar vader, die wel moslim is, zou immers afwezig geweest zijn tijdens haar jeugd.

Meriam trotseert de zware straf met enige hoop. Osman Mohamed, van de Engelse krant BBC, laat weten dat doodstraffen zelden worden uitgevoerd in Soedan. En een advocaat van Meriam zei dat ze in beroep zouden gaan bij een hogere instantie. Dinsdag lieten ook de ambassades van de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland al weten dat ze druk uitoefenen op Soedan. Hiermee hopen ze de plaatselijke autoriteiten te dwingen om het recht op religieuze vrijheid te respecteren.

JERL

Foto AFP

MEER OVER Soedan