"Het weer hier haat ik echt"

Het weer hier haat ik echt

"Het weer hier haat ik echt"

Print
Wuustwezel -

Argentijnse student jaar lang deel van Vlaamse familie dankzij AFS

Jaarlijks ontvangt AFS (American Field Service) zo’n honderdvijftig buitenlandse jongeren uit meer dan dertig landen. Elk van deze jongeren krijgt een nieuwe thuis in een gastgezin en verblijven tot de volgende zomervakantie in ons land.


Het gezin Verschraegen uit Loenhout fungeert al voor het tweede jaar op rij als gastgezin voor buitenlandse jongeren. “Vorig jaar logeerde hier een jongen uit Turkijke”, zegt gastmama Kathleen. “Dit jaar is Juan Exequiei Gonzales uit Argentinië onze gast. Voor ons gezin is het een verrijking.”

Het hele concept van jongerenuitwisselingen is gestoeld op gastvrijheid en op het principe dat een gezin vooroordelen opzij zet en een vreemde persoon in huis neemt.
“Gastgezin zijn heeft veel positieve kanten”, zegt May Van Dijck, verantwoordelijk voor AFS. “Toch is het niet evident om dit engagement op te nemen. Maar het is wel een mooie kans om op een intense manier in contact te komen met een andere cultuur. Het gezin staat in voor kost en inwoon en voor de kosten die verbonden zijn aan eventuele familieactiviteiten. AFS dekt de overige kosten, zoals medische kosten, schoolboeken, transport van en naar school, ...”

Begin juli 2008 vertrok de tweeling van het gezin Verschraegen ook voor een jaar naar het buitenland. “Ik ben naar Paraguay vertrokken”, vertelt Florence (23). “In september is mijn zus Suzanne naar Peru gegaan. Ik wilde graag in een onbekend land gaan wonen en het leren kennen door er ook echt te zijn. Dat vond ik fascinerend, maar het was toch ook wel even wennen. De cultuurshock zit soms in kleine dingen. Ik was te gast in een Latinogezin die veel belang hechtte aan uiterlijk. Ze waren altijd mooi gekleed. Of we gingen een hele dag picknicken bij het graf van de grootouders, dat zouden we in België nooit oden.”

“Dat ik met de fiets naar een feestje mocht, was heel verrassend”, zegt Juan (17). “In Argentinië is dat ondenkbaar. Wij worden altijd overal met de auto naartoe gebracht, zelfs naar school. Er is dus veel meer controle. Hier ben ik vrijer.
België koppelde ik aan Tomorrowland, bier en chocolade. Het enige dat ik hier haat is het weer.”

Net zoals de jongere kan het gastgezin op begeleiding rekenen van de AFS-vrijwilligers en het AFS-kantoor. “Zo zijn er formele en ‘fun’-bijeenkomsten, regelmatige bezoeken door de gezinsbegeleider en indien nodig ondersteuning van de begeleider van AFS”, zegt May Van Dijck. “Op die manier willen we dat ook het gastgezin het onderste uit de interculturele ervaring kan halen.”

AFS Vlaanderen is nog op zoek naar gastgezinnen in de regio voor buitenlandse studenten die naar hier komen. Geïnteresseerden mogen zich aanmelden bij fam.deschutter@yahoo.com

Info: www.afsvlaanderen.be

MaT
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio