1 / 2

Regering met PS én N-VA niet voor morgen

Een federale regering met N-VA en PS aan boord is is nog niet voor morgen. De kloof tussen de twee grootste politieke formaties van het land blijft gigantisch breed.

drombouts

Er zal nog massaal veel water door Maas en Schelde moeten vloeien voor van enige toenadering tussen beide partijen sprake kan zijn. Dat bleek tijdens het tweede 'Nationaal Debat' tussen PS-voorzitter Paul Magnette en Bart De Wever, zijn evenknie bij de N-VA, dat dinsdagavond op antenne kwam bij VTM en RTL/TVI.

De confrontatie ontwikkelde zich tot een bijwijlen bitsige woordenwisseling tussen beide kopstukken. Ze bestookten elkaar voortdurend met hun intussen bekende argumenten. Magnette herhaalde wel twintig keer dat het er de N-VA enkel om te doen is de sociale zekerheid te splitsen en een einde te maken aan het bestaan van het land. De Wever beklemtoonde waarom verandering en besparingen nodig zijn, waarom die onmogelijk zijn met de PS en pleitte nogmaals vurig voor confederalisme.

Magnette toonde zich de felste kemphaan en probeerde herhaaldelijk De Wever uit zijn evenwicht te dribbelen met onderbrekingen en provocerende opmerkingen. De Wever pareerde met verveeld terzijde te kijken of een blik omhoog te werpen maar liet zich niet uit zijn lood slaan.

Het studiopubliek was netjes verdeeld tussen N-VA-aanhangers en PS-militanten. Een duidelijke overwinnaar was er niet want beide kopstukken traden duidelijk elk voor hun thuispubliek op en grossierden in argumenten die er bij dat publiek ingaan als zoete koek.

Als slot kregen beide heren de vraag of ze ooit in een regering willen met de PS/N-VA. "Met de PS van vanavond, neen" antwoordde Bart De Wever. "Als het is om de sociale zekerheid te splitsen en het einde van het land in te luiden, neen", klonk het bij Paul Magnette.

DC

Foto's Photo News/ Belga

Herbekijk het debat op vtm:

MEER OVER Bart De Wever

Nu in het nieuws