Eerste bruinvis van het jaar waargenomen op de Schelde

Eerste bruinvis van het jaar waargenomen op de Schelde

Eerste bruinvis van het jaar waargenomen op de Schelde

Print
In Wetteren zag een alerte politieman maandagvoormiddag de eerste bruinvis van dit jaar op de Schelde. Dat is opvallend, want in het voorjaar van 2013 waren en niet minder dan 150 waarnemingen van het zeezoogdier op Rupel en Schelde, meldt Natuurbericht.be.

"Waarom bruinvissen de laatste jaren de rivieren opzwemmen is nog onduidelijk", zegt Diemer Vercayie (Natuurpunt). "Een mogelijke verklaring kan zijn dat ze prooien achterna zwemmen. Zeevissen als de spiering en de fint zwemmen in de lente massaal de stromen op om er te paaien in de ondiepere gebieden."

In het voorjaar van 2013 werden meer dan 150 waarnemingen gedaan van bruinvissen op de Schelde en de Rupel. "Omdat de dieren erg opvallend zijn en de rivieren op- en afzwemmen, gaat het wellicht om een twintigtal verschillende exemplaren."

Toch loopt het zwemavontuur van de bruinvis heel vaak slecht af. Vorig jaar zijn dertien exemplaren uit Rupel en Schelde dood aangespoeld. "Hoe dat komt is nog onduidelijk", zegt Vercayie. "De Zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt is daarom gestart met een grote telcampagne om het fenomeen van de trekkende bruinvissen te onderzoeken en om zo te weten te komen welke maatregelen we kunnen nemen om dit fantastische zeezoogdier opnieuw veilig in onze rivieren te laten zwemmen."

Waarnemingen van dode of levende bruinvissen in de Schelde of Rupel kunnen doorgegeven worden op de website bruinvis.zoogdierenwerkgroep.be. De bruinvis is te herkennen aan zijn donkere rug (grijs- of bruinachtig), de buik is licht tot wit. Een volwassen exemplaar kan tot 1,80 meter lang worden. Bruinvissen verblijven slechts korte periodes boven het wateroppervlak en vooral de (kleine) driehoekige rugvin is zichtbaar. Kenmerkend zijn verder de stompe snuit en voorhoofdsbult.

Archieffoto

.

Nu in het nieuws