Van Mechelen wil polovelden in Kapellen laten beschermen

Vlaams parlementslid en burgemeester van Kapellen Dirk Van Mechelen (Open Vld) vraagt aan Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) om te onderzoeken of de polovelden in het Kapelse gehucht Hoogboom officieel beschermd kunnen worden als monument.

drombouts

Volgens Van Mechelen gaat het om de enige officiële polovelden in België en dragen ze voldoende geschiedenis met zich mee om aanspraak te kunnen maken op een bescherming. Momenteel staan de gronden echter te koop.

Van Mechelen noemt de polovelden in zijn gemeente uniek in ons land en betreurt dat de huidige eigenaars hen onlangs onaangekondigd te koop zetten. "De historische waarde van deze velden is ontegensprekelijk aanwezig", vindt hij. "Niet alleen is er een link met beide wereldoorlogen, waarbij onder andere op deze plaats een vliegveld werd gerealiseerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze nemen een unieke plaats in met betrekking tot de sportgeschiedenis van onze regio."

De polovelden dateren al van 1913. De bedoeling was om hen in te zetten tijdens de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen, zowel voor polo als voor steeplechase en kleiduifschieten. De Eerste Wereldoorlog bracht echter te veel vernielingen aan om de terreinen tijdig speelklaar te krijgen.

Sinds 1987 zijn de velden volgens Van Mechelen echter volledig in ere hersteld en fungeren ze als enige officiële poloveld in België. Onlangs werden er nog de European Masters gehouden. Van Mechelen hoopt dan ook dat er snel een vorm van beschermd statuut kan gegeven worden.

Archieffoto W&FMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio