Personeel failliete treinhersteller Sati ontslagen

De curatoren van de failliet verklaarde treinhersteller Sati in de Antwerpse haven hebben het personeel ontslagen. Dat is dinsdag aangekondigd tijdens een personeelsvergadering.

drombouts

"We hebben op de personeelsvergadering de werknemers ingelicht dat de arbeidsovereenkomsten verbroken worden. Er waren onvoldoende middelen om de activiteiten op een rendabele manier te kunnen voortzetten", stelt curator Marc Kips.

Hij spreekt van een vijfde kandidaat voor Sati. "We zijn nu een biedingsronde aan het opstellen, die normaal gezien ergens in de loop van volgende week eindigt." Kandidaten zullen op het geheel of delen van het bedrijf een bod kunnen doen.

Overheid

Sati, dat volgens de bonden failliet ging vanwege grote concurrentie met de eigen onderhoudsafdeling van de NMBS, kan voorlopig niet op interesse vanuit de overheid rekenen, verklaart Kips nog. Daar verschiet vakbondssecretaris Luc De Bruyn (ACV Metea) niet van: "De NMBS heeft genoeg mogelijkheden en overgesubsidieerde jobs. Zij moeten Sati niet vrezen als concurrent, maar als ze nog maar een fractie zouden uitbesteden, dan was Sati er terug bovenop. De NMBS is heer en meester en gooit geld over de balk, terwijl Sati het sneller, goedkoper en beter zou kunnen."

Volgens De Bruyn zijn er tussen de potentiële overnemers een paar "schijnkandidaten". ACV adviseert het personeel nog even de uitkomst van de bieding af te wachten en nog niet op eventuele telefoontjes van anderen in te gaan. Sati had 12 bedienden en 43 arbeiders in dienst.

Archieffoto Dirk KErstens

MEER OVER Haven Antwerpen

Nu in het nieuws