Wathelet: "Kostprijs een van de redenen voor gering gebruik alcoholslot"

Wathelet: Kostprijs een van de redenen voor gering gebruik alcoholslot

Wathelet: "Kostprijs een van de redenen voor gering gebruik alcoholslot"

Print
De kostprijs van de installatie van een alcoholslot ten laste van de verkeersovertreder is zeker één van factoren die verklaart waarom de rechter het alcoholslot bij ons niet vaker oplegt. Dat stelt staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet in antwoord op een schriftelijke vraag van Open Vld-senator Guido De Padt.

Sinds de invoering in 2010 werd al een tiental keren een alcoholslot opgelegd. Momenteel rijden in ons land twee wagen rond met dergelijke apparatuur.

3.800 euro per jaar

Wathelet raamt de totale kostprijs voor één jaar op zo'n 3.800 euro. De aankoopprijs, de installatie en periodieke download van gegevens bedraagt ruim 2.500 euro voor één jaar en 5.600 euro voor vijf jaar. Als men ervoor opteert om het toestel te huren dient men ruim 120 euro per maand te betalen plus de installatie (260 euro), prijs per download (60 euro) en verwijdering (120 euro) Voor het omkaderingsprogramma bij het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) betaalt de betrokkene nog eens 1.210 euro voor 12 maanden.

Taboe

Het alcoholslot zorgt ervoor dat het voertuig enkel kan starten op basis van een negatieve menselijke ademtest. Naast de kostprijs stelt volgens Wathelet ook het taboe een probleem. "Indien men rijdt met een voertuig dat uitgerust is met een alcoholslot waant men zich misschien een alcoholist terwijl het voertuig net garandeert dat men nuchter rijdt. In de Scandinavische landen staat men al verder op vlak van sociale perceptie", aldus de staatssecretaris.

Belga, archieffoto

.

Nu in het nieuws