Onderschepte Kameroenezen hadden geen explosieven mee

De twee passagiers van een Brussels Airlines-vlucht die vorige week donderdag tegengehouden werden op de luchthaven van Yaoundé, Kameroen, hadden geen explosieven bij. Dat meldt het federaal parket dinsdag. Uit verder onderzoek door de Kameroense autoriteiten is gebleken dat er een probleem was met de batterij van een elektronisch toestel, smartphone of tablet, van een van de betrokken personen. De twee passagiers zijn na die vaststellingen vrijgelaten en hebben hun reis kunnen voortzetten.

jrosquin

De twee passagiers werden tegengehouden toen ze op een vlucht van Brussels Airlines wilden stappen die vanuit Yaoundé naar Brussel zou vertrekken om nadien door te vliegen naar de Verenigde Staten. Bij de controle aan het vliegtuig bleek dat een van de twee een elektronisch apparaat bij had dat een vreemde bult vertoonde. De Kameroense veiligheidsdiensten vreesden dat het om explosieven kon gaan en hielden het tweetal tegen. De andere passagiers werden met rust gelaten en het vliegtuig kon nadien naar Brussel vertrekken.

Bijkomende veiligheidsmaatregelen

In Brussel waren intussen de verschillende veiligheidsdiensten verwittigd. Het alarmniveau werd niet verhoogd, maar op Brussels Airport werden wel bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen. Bij de landing in Zaventem stond de Belgische politie klaar met explosievenhonden en werden het vliegtuig en de passagiers aan een tweede controle onderworpen. Het federaal parket opende ook een opsporingsonderzoek voor poging tot het plegen van een terroristische aanslag en nam contact op met de Kameroense autoriteiten.

Die Kameroense autoriteiten hebben het verdachte toestel nu verder onderzocht en daarbij is gebleken dat er geen sprake was van explosieven, maar dat er een defect was aan de batterij van de smartphone of tablet. "Na deze conclusie hebben ze de betrokken passagiers in vrijheid gesteld en hen toegelaten verder te reizen", zegt Wenke Roggen, woordvoerster van het federaal parket.

Belga Archiefbeeld Belga

Nu in het nieuws