CD: Turn Blue - The Black Keys (***)

Zonder veel compromissen groeiden The Black Keys het afgelopen decennium uit tot een instituut. De sixtiesrock en blues waaruit het duo Dan Auerbach/Patrick Carney aanvankelijk putte verschoof geleidelijk, mede dank zij producer Danger Mouse, tot een veelkleuriger pallet. Op de nieuwe cd Turn Blue houdt die evolutie niet op.

Opener Weight of Love lijkt eerst een samenwerking van Beck en Air, tot de solo's beginnen. Verderop zingt Auerbach met een falsetstemmetje, rukken streepjes elektro, funk en disco voorzichtig op, om dan weer ruimte te laten aan een flard psychedelica of oerpop met Beatles-ondertoon. Turn Blue zou het meest intieme album van deze groep moeten zijn, gemaakt tijdens Auerbachs moeilijke scheiding. Zangeres Lana Del Rey - of all people - zou Auerbach (terwijl hij met de productie van haar volgende album bezig was) hebben aangespoord zijn emoties op dit album voluit voor de leeuwen te gooien.

Dat lijkt de Amerikaan ook te hebben gedaan, leert een lezing van de teksten. Toch klinkt Turn Blue zelden gepijnigd. Vaker horen we een eervolle poging om de met durf bevochten positie van de groep te consolideren. Het maakt van Turn Blue niet de meest beklijvende cd van The Black Keys, wel eentje die uitermate geschikt lijkt om op 5 juli de confrontatie met tienduizenden Rock Werchter-bezoekers aan te gaan.

SV

Nu in het nieuws