Bijna helft van Belgen gaat deze zomer op vakantie (poll)

Bijna de helft van de Belgen (47 procent) gaat deze zomer op reis. Dat is een lichte daling met 2 procent ten opzichte van 2013, zo blijkt uit de jaarlijkse Europese Vakantiebarometer van reisbijstandsorganisatie Europ Assistance. De resultaten van de barometer werden dinsdag in Brussel voorgesteld.

mceulemans

In vergelijking met vorig jaar trekt de Belg iets meer geld uit: zo stijgt het gemiddeld vakantiebudget voor deze zomer met 69 euro naar 2.577 euro. Net als vorig jaar tekent de stijging zich weliswaar opnieuw af bij de Franstalige Belgen, die gemiddeld 2.703 euro uittrekken of 12 procent meer dan in 2013. In Vlaanderen is er sprake van een daling met 5 procent: 2.476 euro versus 2.595 euro in 2013.

Zelden buiten Europa

Uit de vakantiebarometer blijkt voorts dat de meeste landgenoten - 78 procent - het binnen Europa zoeken deze zomer. Frankrijk blijft, ondanks een lichte daling in vergelijking met vorig jaar, de nummer één (30 procent), maar ook Spanje (14 procent), Italië (10 procent), Griekenland (5 procent) en Turkije (4 procent) zijn populair.

Zo'n 54 procent van de Belgen verklaart dit jaar de auto te zullen nemen om naar hun vakantiebestemming te reizen. Vliegtuigreizen doen het minder goed en dalen van 45 procent in 2013 naar 41 procent in 2014.

Weer als motivator

Overigens kijkt de Belg bij het kiezen van een bestemming vooral naar het klimaat ter plaatse, gevolgd door de toeristische infrastructuur. Daarnaast verlangt 60 procent tijdens de zomervakantie vooral naar rust, 34 procent wil nieuwe culturen ontdekken en voor 17 procent van onze landgenoten draait het allemaal rond tijd doorbrengen met het gezin en/of vrienden.

Belga, archieffoto