1 / 3

Waterstofbussen rijden straks in noorden Antwerpen

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) maakte dinsdagmiddag in Mechelen als eerste een testrit met een waterstofbus. Vanaf september rijden er zo vijf rond in het noorden van Antwerpen. Dat heeft directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot aangekondigd.

ikerremans

Waterstofbussen produceren geen schadelijke uitstoot. "Het gaat om waterdamp. Dus eigenlijk kan je ervan drinken, al is het water door zijn concentratie wel niet geschikt voor menselijke consumptie", zegt Bus Project Manager Paul Jenné van de Lierse busbouwer Van Hool.

Omdat er geen bewegende mechanische delen zijn in de brandstofcel, is de bus ook zo goed als geluidloos. Bij het vertrek aan de halte is het voertuig drie keer stiller dan een gewone dieselbus. Ze biedt plaats aan 94 reizigers en kan autonoom 350 kilometer afleggen.

De Vlaamse overheid investeert 6,5 miljoen euro in de vijf waterstofbussen. Die zal De Lijn inzetten op de lijnen 650, 670, 720, 730, 770, 771, 772, 776, 780 en 781. Ze worden in het noorden van de stad Antwerpen ingezet omdat ze dan vlot kunnen tanken bij Solvay in de Antwerpse haven.

SVH Foto's Patrick Hattori

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio