Ex-elftal Eritrea strijkt neer in Nederland

Het oude voetbalelftal van het Oost-Afrikaanse land Eritrea is na anderhalf jaar radiostilte in Nederland opgedoken. De stad Gorinchem huisvest nu de zeventien mannen en één vrouw in sociale woningen. De inburgeringsprocedure is ingezet, aldus de stad.

dvansant

De Eritrese ex-voetballers kwamen eerst in Roemenië terecht, maar werden daarna uitgenodigd door de Nederlandse regering. Ze verdwenen in december 2012, in de nasleep van een voetbaltoernooi in Oeganda. Ze vroegen er asiel aan, maar raakten later in Europa verzeild.

Burgemeester Anton Barske van Gorinchem bevestigde afgelopen weekend dat de spelers asiel hebben gekregen in zijn stad. Jaarlijks worden ongeveer vijfhonderd vluchtelingen door de Nederlandse overheid uitgenodigd om zich daar te vestigen. Ze hoeven de gebruikelijke asielprocedures dan niet te doorlopen.

"In overleg met de plaatselijke woningbouwcoöperatie zijn de spelers ondergebracht in zes sociale woningen", zegt Peter Leonhart van het Gorinchemse stadsbestuur. "Via de Verenigde Naties en op uitnodiging van de Nederlandse regering is men uiteindelijk op zoek gegaan naar gemeenten die een sociaal vangnet konden bieden. Men is toen bij ons terecht gekomen, en we konden de nodige plek vrijmaken."

"Ze zijn vrij angstig, de Eritrese overheid is niet mals voor mensen die het land zijn ontvlucht", laat burgemeester Anton Barske weten. Ondertussen is de inburgeringsprocedure ingesteld. De spelers zullen een uitkering krijgen, maar moeten wel werk zoeken en Nederlands leren. "Dat is ook verplicht", aldus Peter Leonhart. Over de verdere plannen rond maatschappelijke integratie wil het Gorinchemse stadsbestuur nog geen commentaar kwijt.

Het is niet de eerste keer dat leden van het Eritrese elftal onaangekondigd hun biezen pakken. In 2006, 2007 en 2013 zagen verschillende voetballers hun kans schoon om te vluchten. Al die keren moest in zeven haasten een nieuw elftal bij elkaar worden gescharreld. De resultaten zijn naargelang: het land kwalificeerde zich in 22 jaar nog nooit voor de Africa Cup of Nations, de Afrikaanse landencompetitie.

DEVA Archieffoto AFP: Het verdwenen Eritrese elftal

Vastgoed

Jobs in de regio