U kan Google dwingen zoekresultaten te verwijderen

U kan Google dwingen zoekresultaten te verwijderen

U kan Google dwingen zoekresultaten te verwijderen

Print
Google kan verplicht worden koppelingen naar sites met informatie over personen te verwijderen als die de privacy van de persoon in kwestie schenden. Dat zegt het Europees Hof van Justitie dinsdag in antwoord op prejudiciële vragen van het Spaanse gerecht.

Het Hof benadrukt wel dat naar een correct evenwicht moet gestreefd worden tussen het recht op informatie en het recht op de bescherming van persoonsgegevens.

Weinig relevantie

In Spanje was een man naar de rechter gestapt om twee webpagina's van een krant (La Vanguardia) te laten verwijderen of te wijzigen en om ook de koppelingen van Google naar La Vanguardia te verwijderen of te maskeren uit de resultatenlijst.

Op de bewuste webpagina's werd de man genoemd in een zaak van terugvordering van socialezekerheidsschulden. Maar het gaat om een zaak van 1998 die al lang is afgehandeld en nog weinig relevantie heeft.

"Recht op vergeten"

Volgens het Hof van Justitie kan een zoekmachine als Google onder bepaalde voorwaarden verplicht worden koppelingen naar websites met persoonsgegevens te verwijderen uit de resultatenlijsten, zelfs wanneer de publicatie van die webpagina's op zich rechtmatig is.

Er bestaat zoiets als het recht op "vergeten". Iemand kan met andere woorden aan Google vragen koppelingen in zoekresultaten te verwijderen als de informatie in strijd is met het recht op privacy.

Het Hof van Justitie vindt wel dat er een "juist evenwicht" moet gezocht worden tussen het recht op de bescherming van privégegevens en de belangen van internetgebruikers.

In principe heeft het recht op privacy voorrang, maar er zijn uitzonderingen. Zo spelen de aard van de informatie, het publiek belang en de rol van de betrokkene in het openbare leven allemaal een rol.

Internetgebruikers die informatie van zoekmachines willen laten verwijderen, moeten in eerste instantie contact opnemen met de eigenaar van de zoekmachine zelf. Een nationale rechter heeft echter het recht om in te grijpen en de verwijdering van zoekresultaten af te dwingen, oordeelt het Hof.

Belga, Archieffoto

.

Nu in het nieuws