AIRbezen-project: fijn stof verschilt sterk van wijk tot wijk

Print

AIRbezen-project: fijn stof verschilt sterk van wijk tot wijk

Na analyse van de eerste aardbeienplantjes van het AIRbezen-project van de Universiteit Antwerpen kan professor Roeland Samson al vaststellen dat de hoeveelheid fijn stof ook binnen een wijk sterk kan verschillen. “De ene straat is de andere niet.”

Van de 1063 plantjes die door de Universiteit Antwerpen werden verdeeld, zijn er ondertussen ruim 720 weer teruggebracht voor analyse. Uit een eerste onderzoek waarbij een tiental plantjes uit het centrum van Antwerpen en uit Antwerpen-Noord werden onderzocht, blijken al grote verschillen.

“We kunnen voorlopig niet concluderen dat in de ene wijk veel meer fijn stof gemeten is dan in de andere”, licht professor Roeland Samson toe. “Maar het valt wel op dat er ook per wijk grote verschillen zijn. Afhankelijk van de verkeersstromen in of vlakbij de straat waar het plantje stond opgesteld, ligt de hoeveelheid fijn stof drie tot vier keer hoger.”


Onderzoekers Roeland Samson (links) en Jelle Hofman. FOTO Dirk Kerstens

Te vroeg voor conclusies

Het is nog te vroeg om algemene conclusies te kunnen trekken. “Voor ons is het nu vooral belangrijk dat we weten dat deze meetmethode werkt”, zegt Roeland Samson.

De aardbeienplantjes werden verspreid over de verscheidene districten en wijken in Antwerpen. Ook steden in het buitenland toonden al interesse in het Antwerpse project. Half juni worden de volledige resultaten verwacht.

Lees ook: Sp.a: drie geldstromen voor Ringland

Maaike Floor
Foto Dirk Kerstens

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring