Belgische rijkswachter inspireerde Agatha Christie voor Hercule Poirot

Belgische rijkswachter inspireerde Agatha Christie voor Hercule Poirot

Belgische rijkswachter inspireerde Agatha Christie voor Hercule Poirot

Print
Een naar Engeland gevluchte rijkswachter kan de bron van inspiratie voor Agatha Christie (foto) zijn geweest om het personage Hercule Poirot te scheppen, zo heeft de Britse krant Daily Telegraph dinsdag gemeld.

De Britse schrijfster introduceerde de Belgische detective Hercule Poirot in 1920 in het boek 'De Onschuldige Moordenaar' en hij oefende zijn grijze hersencellen in 33 verhalen. Volgens de krant heeft Christie nooit onthuld dat haar personage op een bepaald iemand is geïnspireerd, al gaf ze toe de personages te hebben gevonden tijdens omzwervingen rond de badplaats Torquay.

Maar volgens onderzoeker Michael Clapp stond Jacques Hornais model voor Poirot. Dat is een Belgische rijkswachter die in 1914 België ontvluchtte voor de oprukkende Duitse troepen en in Engeland belandde, net als Poirot. Op 57-jarige leeftijd kwam hij zodoende met zijn zeventienjarige zoon Lucian in Exeter (Devon) in contact met de grootmoeder van Clapp, Alice Graham Clapp. Als vrijwilligster hielp zij tijdens de oorlog zowat 500 Belgen aan accomodatie, iets wat haar later een medaille van de Belgische regering opleverde, weet de krant.

Mevrouw Clapp organiseerde benefietavonden, bijvoorbeeld bij haar vriendin Pott-Chatto in Torquay. Daar had Hornais onderdak gevonden.

Op 6 januari 1915 speelde de toen 24-jarige Agatha Christie in dat huis piano voor de Belgische gasten. Mogelijk raakte zij bij die ontmoeting door zijn verhalen geïntrigeerd, meent Michael Clapp.

Over Hornais is weinig geweten, in het bijzonder of hij al dan niet een snor had zoals onder de neus van de speurneus van Christie.

Belga, Archieffoto

.

Nu in het nieuws